Κόσμος

Bόρεια Μακεδονία: Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, από τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια παραλάβει τη ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πυροδοτείται μια σειρά από επόμενα βήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα ξεκινούν με τη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στα Σκόπια της απόφασης με την οποία θα ορίζεται η ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές τροπολογίες και ο συνταγματικός νόμος, μια πράξη που θα σηματοδοτεί και την επίσημη μετονομασία της γειτονικάς χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολούθως, όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ της γείτονος, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλουν επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο θα ενημερώνουν για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εν συνεχεία, τα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσουν για την αλλαγή του ονόματος τη Γραμματεία του ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Παράλληλα με τις εν λόγω ενέργειες, αναμένεται να αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και η νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στις πινακίδες των δημοσίων υπηρεσιών της γείτονος και των συνοριακών διόδων, στις ιστοσελίδες των κρατικών υπηρεσιών κ.α.. Την επίμαχη διαδικασία θα εποπτεύει διυπουργική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί ειδικά για αυτόν το σκοπό.

Ωστόσο, το όνομα της χώρας στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διαβατήρια δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK», αφού τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές τροπολογίες και ο συνταγματικός νόμος, εν συνεχεία θα πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι και οι κανονιστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τη μορφή των προσωπικών εγγράφων των πολιτών. Ακολούθως, θα κινηθούν και οι σχετικές διαδικασίες ώστε το δημόσιο να προμηθευτεί έντυπα διαβατηρίων και ταυτοτήτων με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας.

Η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE πάντως από την πλευρά της βρίσκεται ήδη… στα κεραμίδια. Ο εκπρόσωπος τύπου του VMRO, Ιβάν Στοήλκοφσκι, αποκήρυξε την απομάκρυνση της επιγραφής «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την πρόσοψη του κτιρίου της Κυβέρνησης ως πράξη «ατιμωτική» ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι «ξεπουλάει τα εθνικά συμφέροντα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το