Τοπικά

Bόλος: «Κόπηκε» το επίδομα παραπληγίας σε 40χρονο

dimarxeio volou villy
Ο Δήμος Βόλου στηρίχθηκε για την «κοπή» του επιδόματος πρόνοιας σε μια γνωμοδότηση του Υπουργείου Υγείας η οποία όμως κάνει λόγο για περικοπή στο ήμισυ του επιδόματος και όχι εξολοκλήρου (φωτό αρχείου)

Ψυχρολουσία δέχτηκε συμπολίτης ο οποίος έχει κινητική αναπηρία πάνω από 95%, αφού του «κόπηκε» το επίδομα πρόνοιας που λάμβανε από τον Δήμο Βόλου. Ο 40χρονος είναι οικογενειάρχης με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και το «μαχαίρι» στο επίδομα, αποτελεί για τον ίδιο και την οικογένειά του ένα βαρύτατο πλήγμα.
Ο Δήμος στηρίχθηκε για την «κοπή» του επιδόματος πρόνοιας σε μια γνωμοδότηση του Υπουργείου Υγείας η οποία όμως κάνει λόγο για περικοπή στο ήμισυ του επιδόματος και όχι εξολοκλήρου.
Ο 40χρονος παραπληγικός, πρώην στρατιωτικός, λαμβάνει τη σύνταξή του που εκεί περιλαμβάνεται και το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 παρ. 10 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων το οποίο σύμφωνα με γνωμοδότηση τριών φορέων δεν αποτελεί οικονομική ενίσχυση.

 
Ο ίδιος όντας συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει και το επίδομα παραπληγίας από τον Δήμο.
«Ο Δήμος Βόλου, όμως λαμβάνοντας υπόψη μια γνωμοδότηση το 2010 του νομικού συμβούλου του Υπουργείου Υγείας χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση που αναφέρει ότι το επίδομα ανικανότητας συνιστά οικονομική ενίσχυση, προχώρησε στην «κοπή» του επιδόματος πρόνοιας» τόνισε ο συμπολίτης.
Και πρόσθεσε ότι «ωστόσο, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις φορέων που αναφέρουν ότι το επίδομα ανικανότητας δεν αποτελεί οικονομική ενίσχυση. Πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση ΑΜΕΑ του Υπουργείου Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών συνηγορούν σε αυτό».

 

 
Ο 40χρονος συμπολίτης ανά δίμηνο λάμβανε το επίδομα πρόνοιας από τον Δήμο. Τον περασμένο Ιούλιο δεν έλαβε το επίδομα, ενώ αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που έλαβε.
Ο Δήμος Βόλου έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να του απαντήσει, αν τελικά το επίδομα ανικανότητας αποτελεί ή όχι οικονομική ενίσχυση, για να πράξει ανάλογα.
Ο 40χρονος παραπληγικός αναφέρει πως «βέβαια το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας με διευκρινίσεις που εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο δίνει ουσιαστικά απαντήσεις στο όλο θέμα επισημαίνοντας πως το επίδομα ανικανότητας δεν είναι οικονομική ενίσχυση. Επίσης υπάρχει έγγραφο και από το γενικό λογιστήριο του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέρει πως το επίδομα ανικανότητας είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και συγκαταβάλλεται στη σύνταξη, ενώ ουδέποτε του δόθηκε ο όρος της οικονομικής ενίσχυσης.

 
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όλο το τοπίο είναι δυστυχώς πολύ θολό και δεν υποστηρίζω ότι έκανε παρανομία ο Δήμος, αλλά θα έπρεπε να λάβει υπόψη και τις άλλες γνωμοδοτήσεις των υπόλοιπων φορέων πριν κάνει την περικοπή του επιδόματος παραπληγίας που βάσει και της γνωμοδότησης του 2010 από το Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να γίνει στο ήμισυ και όχι ολόκληρο».
Ήδη ο 40χρονος έχει απευθυνθεί με έγγραφα σε αρμόδιους φορείς, όπως ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, Υπουργείο Εργασίας, στους τοπικούς φορείς.

 
«Και από ηθική άποψη δεν θα έπρεπε να μου είχε κοπεί το επίδομα της παραπληγίας, όταν οι υποχρεώσεις μου με οικογένεια και δύο παιδιά, και συνάμα λόγω αδυναμίας δικιάς μου εργασίας, είναι πολλές και εξαρτώνται και από αυτό το επίδομα. Πού είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου; Και πραγματικά, απορώ γιατί ακόμη το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει στον Δήμο Βόλου» σημείωσε.
Δυστυχώς στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά ένας πολίτης που ανήκει στις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ταλαιπωρείται από τα γρανάζια των αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων των Υπουργείων και της μεγάλης γραφειοκρατίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το