Τοπικά

Bόλος: Δεκάδες μηνύσεις για κακοποίηση ζώων

Δεκάδες ήταν οι μηνύσεις που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου κατά το περασμένο δικαστικό έτος, Σεπτέμβριος 2019 μέχρι Σεπτέμβριο του 2020, για παραβάσεις του νόμου περί κακοποίησης ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία, κατατέθηκαν 43 μηνύσεις, από τις οποίες 29 κατέληξαν σε άσκηση ποινικής δίωξης. Από τις 29 διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία, οι 13 συζητήθηκαν ή θα συζητηθούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, ενώ 16 τέθηκαν στο αρχείο, λόγω του ότι οι δράστες της κακοποίησης των ζώων που καταγγέλθηκαν, ήταν άγνωστοι. Επίσης επτά μηνύσεις απορρίφθηκαν, ενώ για τις υπόλοιπες επτά διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία για την κακοποίηση ζώων συντροφιάς έχει αλλάξει, ενώ η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή έχει παραγγείλει στους εισαγγελείς όλης της χώρας σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, να γίνονται συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και να τηρείται αυστηρά ο νόμος. Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό της, την οποία έχει αποστείλει στους εισαγγελείς σε όλη την επικράτεια, τους επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς απαξιωτικής αντιμετώπισης των ζώων, ζητώντας να κινείται η άμεσα αυτόφωρη διαδικασία.

Παράλληλα έχει παραγγείλλει στους εισαγγελείς, να κινητοποιούν τις αστυνομικές αρχές για την τήρηση του νόμου και τη σύλληψη των δραστών σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων. Η νομοθεσία έχει γίνει πιο αυστηρή και προβλέπει ότι ο βασανισμός και φόνος ζώου αναβαθμίζεται σε κακούργημα, για το οποίο επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 ετών. Ειδικότερα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη κατ’ ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα, καθώς και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από πενήντα έως εκατό ευρώ έκαστη. Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή, που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων σχετικά με τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς (εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία κ.λπ.).

Η εν λόγω χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι τριακόσιες εξήντα ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από δέκα ως πενήντα ευρώ κάθε μία, αντί από 5.000 έως 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, που ήδη προβλέπεται. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της σχετικής για την προστασία αυτών νομοθεσίας και προβλέπεται ότι, προσωρινή αφαίρεση του ζώου πραγματοποιείται μόνο εφόσον o ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για τη μη διασφάλιση συνθηκών ευζωίας ή την κακοποίηση του κατοικίδιού του δηλώσει ότι, αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωση αυτού. Σε περίπτωση μη καταβολής των απαιτούμενων κατά τα ανωτέρω ποσών, η προσωρινή αφαίρεση του ζώου μετατρέπεται σε οριστική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το