Ελλάδα

Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει την πολιτική του, στο κατώφλι της εξουσίας

ΤΣΙΠΡΑΣ

Για αλλαγή ρητορικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα «καθώς οσφραίνεται την εξουσία» κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

«Καθώς πλησιάζει προς την εξουσία, ο αντισυμβατικός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάποτε τασσόταν κατά της παραμονής στο ΝΑΤΟ και της απομάκρυνσης του αμερικανικού στόλου από τη βάση στην Κρήτη, πλέον κινείται στη βάση μιας πιο mainstream πολιτικής», αναφέρει το άρθρο που τιτλοφορείται «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μασάζ στους στόχους για την εξωτερική πολιτική καθώς μυρίζεται εξουσία».

Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές φιλοδοξίες του με βασικό στόχο να πετύχει καλύτερους όρους για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Με το κόμμα να κατέχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ακόμα και η δέσμευσή του για την επαναφορά του καθεστώτος προ των κυρώσεων στη Ρωσία, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Η ναυαρχίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελάφρυνση του χρέους, επομένως οι κύριες έγνοιες του θα έχουν να κάνουν με εγχώρια ζητήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, που να μπορεί να οδηγήσει τα κύρια μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Έχοντας στη λίστα των «ανεπιθύμητων» το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές στο εξωτερικό και να συσφίξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και την Κίνα ως ένα ακόμη χτύπημα στη «νεοφιλελεύθερη» ΕΕ και τις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ», αναφέρει το άρθρο για να προσθέσει πως «τώρα οι ηγέτες του επαναστατικού κόμματος υποχωρούν από τα ρητορικά οδοφράγματά τους. Η μετατόπιση παρατηρείται ήδη στο πεδίο της οικονομίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει τη δέσμευσή του για δημοσιονομική σύνεση».

Δύο θα είναι τεστ εξωτερικής πολιτικής που θα κληθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο.

«Το πρώτο έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με αμφίδρομο εμπόριο που φτάνει στα επτά δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διατηρήσει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Ήδη οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιφέρει μείωση στον τουρισμό. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το άρθρο, υπάρχουν φωνές που αντιτίθενται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Κώστα Ήσυχου, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέβριο είχε υποστηρίξει πως οι κυρώσεις είναι ένα παράδειγμα «νεο-αποικιακής βουλιμίας» της ΕΕ, κατηγορώντας την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ανέχεται «νεοναζί βδελύγματα».

«Στις 7 Ιανουαρίου, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της στην αναστολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετικά υψηλή ανεργία και σίγουρα υπέστη νέο πλήγμα από αυτές τις κυρώσεις».

Μια σχολή σκέψης αναφέρει πως αν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει την πλάτη του στη συναίνεση, τουλάχιστον όχι αμέσως. Μια άλλη λέει, πως με τη Γαλλία και την Αυστρία να είναι ήδη πρόθυμες να αλλάξουν τη στάση τους ως προς τον Πούτιν, μια παρόμοια θέση από έναν Έλληνα ηγέτη, θα ήταν το τελικό χτύπημα στην υπόθεση.

Το δεύτερο τεστ έχει να κάνει με την μετανάστευση στον απόηχο του μακελειού στη Γαλλία από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Στις 13 Ιανουαρίου ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης είχε πει σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα θα προωθήσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και θα ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη διαχείριση των ελληνικών συνόρων. Παράλληλα η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνδυάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία».

Ελεγχος πραγματικότητας
Αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, μια κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα έκανε σίγουρα είναι να ροκανίσει το χρόνο. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, το οποίο σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης» ο Ήσυχος σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως «δεν είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει θύμα ύπαρξής του αυτήν την περίοδο. Το ίδιο και να διώξει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Κρητή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το