Οικονομία

Bloomberg: Για τον Βαρουφάκη το ευρώ είναι σαν το «Hotel California» των Eagles

varoufakis

Ο πιο ροκ υπουργός μιας ελληνικής κυβέρνησης, όπως τον χαρακτηρίζουν τα ξένα Μέσα, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορές στις δηλώσεις του σε γνωστά τραγούδια της ροκ μουσικής. Ο Γιάννης Βαρουφάκης το έπραξε.

Μιλώντας προ καιρού στο Bloomberg TV σύγκρινε την είσοδο μιας χώρας στη ζώνη του ευρώ με τους στίχους του γνωστού τραγουδιού των Eagles «Hotel California». Εστίασε, δε, σε εκείνον το στίχο που λέει πως όποιος μπαίνει μια φορά στο ξενοδοχείο «Καλιφόρνια» δεν μπορεί να ξαναβγεί, θέλοντας φυσικά να τονίσει πως η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη. Από αυτή την ατάκα «πιάστηκαν» οι αναλυτές του πρακτορείο για να οικοδομήσουν το προφίλ του νέου «τσάρου» της οικονομίας.

«Δεν είναι μυστικό πως ο Γιάννης Βαρουφάκης πιστεύει πως η Ελλάδα πρέπει κάτι να κάνει με το χρέος. Ο οικονομολόγος που ανακοίνωσε την υπουργοποίησή του μέσω του blog του, είχε ταχθεί από την αρχή της κρίσης με την πλευρά εκείνων που έλεγαν πως η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να παραμείνει μέλος στην Ευρωζώνη. Ο Βαρουφάκης μοιράστηκε τις απόψεις του με τους 128.000 ακόλουθους του στο Twitter».

Ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνει το άρθρο, έχει και άλλες απόψεις. Όπως αυτή που έχει… ροκ αναφορές: «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στη ζώνη, αλλά μιας και είναι μέσα μια έξοδος θα ήταν σαν να πέφτει κανείς από τον γκρεμό. Ο τελευταίος στίχος του «Hotel California» εξηγεί που είμαστε: ”μπορείς να κάνεις check out όποτε θέλεις, αλλά δεν μπορείς να φύγεις». Τώρα, όντας υπουργός Οικονομικών, πρέπει να ακολουθήσει ριζικά διαφορετική προσέγγιση. Εξ ου και λέει στο Bloomberg: «Το πρόβλημα με το σχέδιο διάσωσης είναι ότι δεν ήταν διάσωση. Ήταν επέκταση και υποκρισία, ήταν ένας φαύλος κύκλος. Μια παγίδα χρέους και αποπληθωρισμού η οποία κατέστρεψε όχι μόνο την κοινωνική οικονομία της χώρας μας, αλλά μεγιστοποίησε και το κόστος για τον μέσο Γερμανό, Ιταλό ή Σλοβάκο».

Έχοντας στη σκευή του μιας ιδιαίτερα σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία όπου και απέκτησε το διδακτορικό του. Ένα από τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ήταν η θεωρία των παιγνίων, ενώ αργότερα εργάστηκε ως σύμβουλος σε μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Στην πολιτική μπήκε ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου πριν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, το 2010. Και συνεχίζει το Bloomberg: «Είναι πιστός πολέμιος των περικοπών των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας, ενώ αναμφίβολα συνηγορεί υπέρ του ελληνικού ”κουρέματος”. Είναι σχετικά καινούργιος στον ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ το 2012 προέτρεπε τους αναγνώστες του να το ψηφίσουν έλεγε πως για το μανιφέστο του ότι δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο». Θυμίζει, δε, και αυτά που εκείνος έγραφε μεταξύ των δύο εκλογικών μαχών του 2012 ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος με καλές προθέσεις, γεμάτος υποσχέσεις που όμως δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει. Τώρα, όμως, όχι μόνο αναδείχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας χιλιάδες σταυρούς, αλλά έγινε και υπουργός της κυβέρνησής του.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Βαρουφάκης, όπως και ο Τσίπρας, είναι εναντίον του «Grexit», επειδή το κόστος θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο για την Ευρωζώνη. «Είναι ανοησία να πιστεύει κανείς πως μπορεί να μιλάει για το Grexit και μετά να συγκρατήσεις τα αποτελέσματα με τον παλαιό τρόπο», έλεγε στις 13 Ιανουαρίου. Μέσω του blog του ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν καθημερινά ενεργός, ενώ στο Twitter έχει οπαδούς μερικούς από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του κόσμου όπως τον Nouriel Roubini και τον David Blanchflower. Τώρα λέει πως θα αναγκαστεί να περιορίσει τις αναρτήσεις του, αν και διατείνεται πως θα αψηφήσει αυτούς που λένε να σκάσει και πού και πού θα κάνει αναρτήσεις.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το