Κόσμος

Bloomberg: Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο ντόμινο της Ευρώπης;

akropoli

Για ενδεχόμενο φαινομένου ντόμινο προειδοποιεί ο αρθρογράφος και οικονομικός αναλυτής του Bloomberg Μαρκ Γκίλμπερτ σε περίπτωση που η Ελλάδα δει τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ και κατά συνέπεια και της ΕΕ. Η Ελλάδα ήταν ναρκομανής ή απλά σπάταλη; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση Ο Γκίλμπερτ με το άρθρο του «Is Greece Europe’s First Domino?» (Είναι η Ελλάδα το πρώτο ντόμινο της Ευρώπης;) χαρακτηρίζει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο τη χώρα μας ως «ναρκομανή της οποία ο πλούσιος φίλος της δάνειζε λεφτά για να αγοράσει φάρμακα, όμως τώρα ο φίλος απαιτεί τα λεφτά του ακόμα κι αν η Ελλάδα είναι άφραγκη, άνεργη και προσπαθεί να αποτινάξει τις κακές συνήθειες».

Από την άλλη, αναρωτιέται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με τους Ευρωπαίους, αν τα πράγματα δεν είναι έτσι και μήπως «η Ελλάδα ήταν μια σπάταλη που εξαπάτησε με τον τρόπο της συμμετοχής της σε μια ένωση όπου τελικά δεν μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές της, απομυζώντας τους φίλους της για χρόνια, υποσχόμενη επανειλημμένως να διορθωθεί και πως τώρα θέλει να ακυρώσει τα γραμμάτια». Η αλήθεια για τον Βρετανό δημοσιογράφο βρίσκεται κάπου στη μέση, απαλλαγμένη από τις υπερβολές της μικροπολιτικής ρητορικής. «Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταλήξει εκτός ευρώ -ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνα απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την Ευρώπη, έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες» τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση με σχιζοφρενικό τρόπο Ο Γκίλμπερτ τονίζει ότι η ανταπόκριση της ΕΕ απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα είναι «κατά κάποιο τρόπο σχιζοφρενικής φύσης» με διφορούμενες απαντήσεις και μπερδεμένα μηνύματα αναφορικά με τον χειρισμό της κατάστασης. «Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται, καθώς η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη το 20% , όταν πριν από 4 μήνες περιοριζόταν μόλις στο 4%», εξηγεί ο δημοσιογράφος του αμερικανικού πρακτορείου. Στη συνέχεια, δανείζεται τη φράση του Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς για την Ελλάδα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε τονίσει ότι «με το αγνοήσουμε την εντολή των ψηφοφόρων που έδωσαν στη νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επισφραγίσει τη φήμη της ΕΕ ως ένας αντιδημοκρατικός θεσμός». Ο Γκίλμπερτ υποστηρίζει πως ο Στίγκλιτς «έχει δίκιο». «Η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και η πρότασή της να ανταλλάξει το υπάρχον χρέος με ομόλογα που θα συνδέονται με τις οικονομικές της επιδόσεις έχει βάση και αξίζει μελέτης» προσθέτει ο Γκίλμπερτ.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να μην ακολουθήσει ντόμινο exits Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι στο έκτακτο Eurogroup που συγκαλείται την Τετάρτη για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών «πρέπει να αναγνωρίσουν πως είναι αδύνατο να προβλέψουν αν θα μπορούσε να γίνει σαν ελεγχόμενη έκρηξη μια έξοδος ενός μέλους από το ευρώ, ή αν θα πρόκειται για πυρηνική καταστροφή που κινδυνεύει να καταστρέψει ολόκληρο το οικοδόμημα του κοινού νομίσματος». «Η ΕΕ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία. Θα πρέπει να αγνοήσει την ελληνική ρητορική που στοχεύει στο εγχώριο πολιτικό κοινό και αντ’ αυτού να κατανοήσει την πραγματική κρίση που η Ελλάδα αντιμετωπίζει. Θα μπορούσε να ξεμείνει χωρίς λεφτά ήδη από αυτόν τον μήνα χωρίς μια μορφή συνεχιζόμενης βοήθειας […] Διαφορετικά, η πρώτη χώρα που θα φύγει από το ευρώ ίσως να μην είναι και η τελευταία» καταλήγει.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το