Κόσμος

Bloomberg: Οι δανειστές αναζητούν τη φόρμουλα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Την ώρα που η Κομισιόν επαινεί τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, οι πιστωτές προετοιμάζονται για τις συζητήσεις της επόμενης ημέρας και το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σε εκτενές άρθρο του, στο οποίο διερευνά την «επόμενη ημέρα» της χώρας μας, μετά τον Αύγουστο του 2018. Παραθέτει, μάλιστα, αποσπάσματα της έκθεσης 187 σελίδων της Κομισιόν: «Η ελληνική οικονομία έχει παραμείνει πιο ανθεκτική απ’ ότι αναμενόταν στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον, οι οικονομικοί στόχοι έχουν ξεπεραστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, η ιδιωτικοποιήσεις και η δημόσια διοίκηση έχουν ξαναλανσαριστεί».

«Με το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλαδας να λήγει τον Αύγουστο, τόσο η Αθήνα όσο και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση για ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα έρθει μόνο με όρους» γράφει το Bloomberg, που παράλληλα υπογραμμίζει πως η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Αναζητούν τη φόρμουλα

«Υπό το μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2015, η χώρα νομοθέτησε επιπλέον μέτρα λιτότητας ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ της ή περίπου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν Ενα άλλο οικονομικό πακέτο ίσο με το 2% του ΑΕΠ, θα ξεκινήσει μετά το 2018» γράφει το Bloomberg.

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φόρμουλα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Αθήνας να επανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών της, που θα διασφαλίζει, όμως, ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην οικονομική απερισκεψία που ενέτεινε την οικονομική κρίση του 2009, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις και που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς τα σχέδια δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα» λέει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Ο λόγος για τον οποίο αναζητούν μια τέτοια συμφωνία είναι διττός: Αφενός οι ελεγκτές του προγράμματος διάσωσης θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με αυτό που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι μεταρρυθμίσεις-κλειδί για την οικονομία τους και, πιο συγκεκριμένα, επειδή η χώρα θέλει να παραμείνει μέσα στα προαποφασισμένα δημοσιονομικά όριά της για να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη προς τους δανειστές της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ρόλο των δανειστών της Ελλάδας, που έχουν δεσμευτεί να δώσουν στην Αθήνα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι».

«Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ένας πιθανός συμβιβασμός είναι να υπογράψει η Ελλάδα μια ρήτρα “μη επιστροφής”, ουσιαστικά διασφαλίζοντας ότι δεν θα αντιστρέψει καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει ως μέρος του μνημονίου. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρακολούθηση των οικονομικών της, θα μπορούσε να είναι η βάση για μια συμφωνία» λέει χαρακτηριστικά το Bloomberg, συμπληρώνοντας: «Το ερώτημα-κλειδί που οι αξιωματούχοι θέλουν να απαντήσουν είναι το ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτή την επιτήρηση. Παραδοσιακά, η Κομισιόν ελέγχει τα οικονομικά των χωρών της Ευρωζώνης. Αλλά πολλές κυβερνήσεις στο μπλοκ του κοινού νομίσματος έχουν ασκήσει κριτική στην Κομισιόν ότι υπήρξε πολύ ελαστική με την Ελλάδα και θα ήθελε να δει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην επίβλεψη των οικονομικών των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το ζήτημα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ντιμπέιτ στην Ευρωζώνη για το εάν και πώς ο ESM θα ενισχυθεί και τι είδους λόγο θα έχει στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό των χωρών της ευρωζώνης, μια συζήτηση που αναμένεται να αναθερμανθεί τους επόμενους μήνες. Με τόσο σημαντικά κομμάτια να συνεχίζουν να κινούνται, οι συζητήσεις για το μετά το πρόγραμμα μέλλον της Ελλάδας παραμένουν ανεπίσημες και προκαταρκτικές». «Κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να κάνει κάτι παραπάνω, παρά έναν σκληρό περιορισμό στον προϋπολογισμό» είπε ο Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί στις δικές τις πολιτικές επιλογές, καθώς αυτές δεν απαιτούν επιπλέον χρήματα».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το