Οικονομία

Bloomberg: Αυτή είναι η «Τρόικα» που πρέπει να φοβάται πραγματικά η Ελλάδα

tsipras

Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η Τρόικα που πραγματικά πρέπει να φοβάται η Ελλάδα» το Bloomberg επιχειρεί μια ακτινογραφία των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από την αλλαγή ονομασίας της original τρόικα.
Ο αρθρογράφος Lorcan Roche Kelly, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία με μια πλατφόρμα αντι-λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να θυμίσει ότι «ο «μπαμπούλας» του κόμματος κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ήταν η «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ». Ωστόσο, όπως παρατηρεί, ενόσω οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φοβάται μια άλλη τρόικα, που αφορούν στα ρίσκα της οικονομίας.
1. Η συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη: Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 0,4%.
2. Τα καταστροφικά κρατικά έσοδα: Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εμφάνισαν ότι τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 367 εκατ. ευρώ, έναντι προσδοκιών για 1,29 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πλευρά των εσόδων, με το ελληνικό υπουργείο να αποδίδει την κατάσταση στην μη συγκέντρωση των αναμενόμενων εσόδων.
3. Η αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο: Στις 4 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ εξαίρεσε τα ελληνικά ομόλογα ως collateral προς την ΕΚΤ. Αυτή η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, με τις ελληνικές τράπεζες να προσφεύγουν στον ELA και στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα. Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, η ΕΚΤ έπρεπε να ψηφίσει για την παράταση του ανώτατου ορίου για τον ELA, σχεδόν αμέσως.
Κινδυνεύει με «Πύρρειο νίκη» ο Τσίπρας
Και ο αρθρογράφος του Bloomberg καταλήγει:
«Οσο η κυβέρνηση της Ελλάδας ξοδεύει χρόνο στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμά της, τόσο χειρότερα θα πηγαίνουν το καθένα από τα προβλήματα της εγχώριας «τρόικα» καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, συνεχίζεται. Αν η Ελλάδα κάνει το λάθος να ξοδέψει υπερβολικό χρόνο στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης και όχι αρκετό χρόνο για να διασφαλίσει την εγχώρια οικονομία της, μπορεί να ρισκάρει συγκρίσεις με τον μεγάλο Ελληνα στρατηγό της αρχαιότητας Πύρρο (σ.σ. Πύρρειος νίκη) επιστρέφοντας στην πατρίδα με μια νίκη σε μια οικονομία που δεν μπορεί πλέον να σωθεί».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το