Πολιτική

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού

Πρωταγωνίστρια στην παραγωγή χρυσού μπορεί να γίνει η Ελλάδα μέχρι το 2016, όπως υποστηρίζει άρθρο του Bloomberg, καθώς το χρυσό που υπάρχει στο υπέδαφος της χώρας μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την παραγωγή της πρώτης χώρας παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, τη Φινλανδία.

Στο άρθρο αναφέρονται τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσες εταιρείες προσπαθούν να ασχοληθούν με την εξόρυξη χρυσού στη χώρα μας. Προβλήματα όπως γραφειοκρατία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων (αδειοδότηση κ.α.).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εταιρεία προσπαθούσε επί πέντε χρόνια να εξασφαλίσει άδεια εξόρυξης στις περιοχές Σκουριές και Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, χωρίς επιτυχία.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και οι επιπτώσεις στον τοπικό τουρισμό είναι κάποια από τα σημεία «αγκάθια» της αδειοδότησης, ενώ τις περισσότερες φορές οι κάτοικοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εξορύξεις στην περιοχής τους.

Ήδη κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς η περιοχή εξόρυξης περιλαμβάνει και εκτεταμένη δασική έκταση.

Ωστόσο, το παρόν οικονομικό κλίμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα δημιουργεί θετικές προοπτικές για την εξόρυξη χρυσού, καθώς θα τονώσει την οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Η εξόρυξη χρυσού, εξάλλου, εντάσσεται στο πρόγραμμα έγκρισης έργων με διαδικασίες «fast track», ενώ ήδη η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή συμφωνίες που έμεναν για χρόνια στα χαρτιά.

Δύο εταιρείες ορυχείων που δραστηριοποιούνται στις Σάπες Ροδόπης εκτιμούν ότι μέχρι το 2016 η παραγωγή χρυσού θα φθάσει τις 425.000 ουγκιές χρυσού.

Το 2011 η παραγωγή χρυσού της Ελλάδας έφτασε τις 16.000 ουγκιές, ενώ η Φινλανδία που κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή χρυσού φθάνει τις 220.000 ουγκιές ετησίως.

Οι δύο εταιρείες έχουν εξαγγείλει ότι όταν η εξόρυξη τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα αυξήσουν κατά μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους το ανθρώπινο δυναμικό τους.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το