Κόσμος

Bloody Sunday: Ποινική δίωξη σε στρατιώτη 47 χρόνια μετά

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε Βρετανό πρώην στρατιώτη για τη δολοφονία δύο διαδηλωτών και την απόπειρα δολοφονίας ακόμα τεσσάρων κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «Ματωμένης Κυριακής» (Bloody Sunday), στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας, το 1972. Είναι η πρώτη φορά που ασκούνται διώξεις, 47 χρόνια μετά τα γεγονότα.
Η τραγωδία συνέβη στις 30 Ιανουαρίου του 1972, κατά την διάρκεια των Ταραχών (Troubles) της Βορείου Ιρλανδίας ανάμεσα σε καθολικούς – υποστηρικτές της ένωσης της Ιρλανδίας- και σε προτεστάντες – υποστηρικτές της παραμονής της χώρας υπό το βρετανικό στέμμα. Ένα τάγμα βρετανών αλεξιπτωτιστών άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σε πορεία για την άδικη φυλάκιση μελών της καθολικής κοινότητας.

Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια, 13 καθολικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η εισαγγελία της Βορείου Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για βετεράνο αλεξιπτωτιστή γνωστό και ως «στρατιώτη Φ». Δεν αποδείχτηκε όμως η ενοχή για τους άλλους 16 στρατιώτες που βρίσκονταν υπό διερεύνηση.
Οι συγγενείς των θυμάτων, που είχαν πραγματοποιήσει πορεία πριν την εξαγγελία της απόφασης για να αποδοθεί δικαιοσύνη, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη δίωξη του «στρατιώτη Φ». Όμως είναι πολύ απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι διώξεις περιορίζονται σε έναν μόνο στρατιώτη και έκαναν λόγο για πιθανές προσφυγές.

Από την άλλη πλευρά, μια ιρλανδική οργάνωση υπεράσπισης βετεράνων, κατήγγειλε τη δικαστική απόφαση, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, δήλωσε πως ο «στρατιώτης Φ» θα έχει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ψευδείς τις αναφορές ότι οι πολίτες άνοιξαν πρώτοι πυρ εκείνη την ημέρα ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.
Οι ιρλανδικές ταραχές αιματοκύλισαν τη συγκεκριμένη βρετανική επαρχία για τρεις δεκαετίες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το