Τοπικά

Μπλόκο στις οικιστικές επεκτάσεις του Δήμου Βόλου “Θ”

1

Στην εκπνοή της έγκρισης της μελέτης, προκειμένου να μη χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο «τινάζεται στον αέρα». Οι γνωμοδοτήσεις του Δήμου Βόλου για πολεοδόμηση περιοχών οδηγήθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς απορρίφθηκαν από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Μαγνησίας.

Σημειώνεται ότι αν δεν θεσμοθετηθεί το ΓΠΣ Βόλου, το ΓΠΣ Νέας Αγχιάλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας μέχρι 30/9/2016, οι μελέτες απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να πληρώσει ποσά, που ανέρχονται σε 1 εκ. ευρώ περίπου…

Η αξιολόγηση της Επιτροπής για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που απορρίπτει κάθε πρόταση για πολεοδόμηση, έχει ισχυρή ισχύ, την ώρα που οι απόψεις του Δήμου και της Περιφέρειας έχουν απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Η Επιτροπή μπλοκάρει με την γνωμοδότησή της, που συνέταξε στις 8 Ιουνίου 2016, τις οικιστικές επεκτάσεις γύρω από την πόλη.

Δεν περιλαμβάνει στην έκθεσή της όλες τις περιοχές που προτάθηκαν για ανάπτυξη εμπορίου , βιοτεχνίας και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, θεωρώντας ότι είναι περιοχές γης υψηλής παραγωγικότητας. Το εν λόγω έγγραφο μαζί με ανάλογο έγγραφο της ίδιας επιτροπής, που αφορά στο ΓΠΣ Νέας Αγχιάλου Βόλου, αποκάλυψε σε τοποθέτησή της η κ. Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος μηχανικός – πολεοδόμος στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητούνταν οι γνωμοδοτήσεις για τις στρατηγικές περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δύο μελετών, στις 27/6/2016.

Η Επιτροπή κάνει δεκτές για πολεοδόμηση μόνο δύο περιοχές. Την περιοχή εφέδρων αξιωματικών στον Σωρό και την περιοχή προς Μελισσάτικα, πάνω από τον Ξηριά, στη Ν. Ιωνία.

Όσον αφορά στις περιοχές που ο Δήμος Βόλου πρότεινε, για να γίνουν μελλοντικά εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, εξ ολοκλήρου απορρίπτονται ως περιοχές γης υψηλής παραγωγικότητας.

Η περιοχή του Σαμπάναγα, που θέλησε να εντάξει για πολεοδόμηση η δημοτική αρχή, θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας. Το ίδιο θεωρείται και η περιοχή μεταξύ περιφερειακού και γραμμής υψηλής τάσης προς την ΑΓΕΤ, η περιοχή του Σέσκλου, η Χρυσή Ακτή Παναγιάς , τα Αστέρια και ο θύλακας μεταξύ Βόλου-Νέας Ιωνίας και περιφερειακού.

Περιοχές υψηλής παραγωγικότητας χαρακτηρίζονται επίσης, μεταξύ περιφερειακού και του δυτικού ορίου σχεδίου πόλης Νέας Ιωνίας-Ξηριά, η περιφερειακή οδός σε απόσταση 250 μέτρων προς τα δυτικά, η όμορη περιοχή από την περιφερειακή οδό, την οριογραμμή Ξηριά και τον άξονα Νέα Ιωνία – Μελισσάτικα. Επίσης η περιοχή από περιφερειακή οδό, κόμβο ΑΓΕΤ και κόμβο Δράκειας.

 

SOS για τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Η Επιτροπή είναι καταπέλτης και δηλώνει ότι η πόλη υστερεί σε ζητήματα περιβάλλοντος , όπως είναι η επεξεργασία υγρών αποβλήτων, η προστασία των υδατικών αποδεκτών (ρέματα, θάλασσα κ.λπ.), η διαχείριση του υδατικού δυναμικού και η αντιπλημμυρική προστασία.

Πιστεύουν ότι η μελέτη του ΓΠΣ δεν έχει ενσωματώσει όλες τις παραμέτρους περιβαλλοντικής διάστασης και δεν έχει αναλύσει τις επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ποιότητα, στις κλιματικές αλλαγές και στην αντιπλημμυρική προστασία. Μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες για την μη αξιοποίηση χρηματικών πόρων, στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης, κάτι που ωστόσο θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί. Εκτιμά ότι το τοπίο και η βλάστηση έχει τραυματιστεί και θα έπρεπε η ίδια η μελέτη να προτείνει δράσεις και να μεριμνήσει, στην κατεύθυνση βελτίωσής του, με την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και την δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής της μελέτης του ΓΠΣ.

 

Όλα στον «αέρα»

Το πόρισμα της Επιτροπής σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή μπλοκάρει την διαδικασία, αφού η μελέτη θα πρέπει να διορθωθεί. «Σε περίπτωση που η έγκριση του ΓΠΣ προχωρήσει ως έχει και καλλιεργηθούν αυταπάτες, ότι τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επόμενο στάδιο της πολεοδομικής μελέτης, θα είναι άσκοπο. Ο μόνος στόχος μιας τέτοιας αντιμετώπισης θα είναι η ολοκλήρωση της μελέτης όπως- όπως. Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση του ΓΠΣ Βόλου, που αρχικά θεσμοθετήθηκε το 1986,  δεν θα έχει την αναγκαία χρησιμότητα για την ανάπτυξη της πόλης , η οποία ασφυκτιά, παραμένοντας εγκλωβισμένη στις συνθήκες του παρελθόντος και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη. Όλα αυτά τα ζητήματα τα είχαμε επισημάνει στον Δήμο Βόλου και στους μελετητές ως αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας, στις 3 Ιουνίου του 2011, με συγκεκριμένες προτάσεις για την κατοικία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, την ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης, την έλλειψη χώρων πρασίνου, την αντιπλημμυρική προστασία, την διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων», είπε.

Η ίδια τόνισε ότι «η μελέτη οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο από μεθοδεύσεις και διαχρονικές παλινωδίες του Δήμου Βόλου.

Οι αρχικές λάθος μεθοδεύσεις του θέματος, η εμπλοκή λόγω κατευθύνσεων της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου, που τελικά δεν ισχύει, οι μεγάλες καθυστερήσεις από όλες τις Δημοτικές Αρχές που πέρασαν από τον Δήμο, η άρνηση των μελετητών εξ αρχής να «τρέξουν» τη διαδικασία τροποποίησης των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και τέλος η εμπλοκή στην τελική διαδικασία πολλών υπηρεσιών, όπως του Δήμου Βόλου , της Αποκεντρωμένης, της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η εμπλοκή του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση της Μελέτης Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ακόμα δεν έχει γίνει, οδηγούν σε ένα πολεοδομικό σχέδιο, που δεν επιλύει τα σημαντικά ζητήματα της πόλης, που είναι η οικιστική της προοπτική, η ανάπτυξη των παραγωγικών της δραστηριοτήτων και η περιβαλλοντική της αναβάθμιση», δήλωσε.

 

Στη Δικαιοσύνη κατά της Περιφέρειας κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νέας Αγχιάλου, όπου μερίδα περίπου 100 κατοίκων διαμαρτύρονται για την πολεοδόμηση της περιοχής Στούπι.

Μάλιστα παραβρέθησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στις 27 Ιουνίου με θέμα τη Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου, της Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων Περ. Θεσσαλίας, όπου ζητούσαν την εξαίρεση της περιοχής Στούπι, όπου υπάρχει αναδασμός. Στην πρόταση αυτή συμφώνησε η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων και η απόφαση ήταν, η μελέτη να προχωρήσει με την εξαίρεση της περιοχής Στούπι.

Με έκπληξη όμως οι κάτοικοι μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, διάβασαν στη «Διαύγεια» της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναρτημένη την απόφαση που κατήγγειλαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και που είχαν τη διαβεβαίωση πως θα αλλάξει. Η απόφαση δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα. Οι κάτοικοι μιλούν για παραποιημένα πρακτικά και ήδη απευθύνθηκαν σε δικηγόρο, προκειμένου να ζητήσουν την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και να προσφύγουν κατά της απόφασης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το