Τοπικά

Μπλόκο σε μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες – Άπρακτοι αποχωρούν από το ΚΕΑΟ Βόλου οι ενδιαφερόμενοι 

Άπρακτοι αποχωρούν από το ΚΕΑΟ Βόλου οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών που θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις «επαρκούς διασφάλισης», καθώς, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, να ανταποκριθούν στη σχετική υποχρέωση, με συνέπεια να μην μπορούν να προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου…
Οι προϋποθέσεις που τίθενται εκ του νόμου για τη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης, είναι τέτοιες, που ουσιαστικά είναι απαγορευτικές για τον οφειλέτη, ακόμη κι αν αυτός έχει προχωρήσει σε ρύθμιση στο ΚΕΑΟ της ασφαλιστικής του οφειλής και είναι και συνεπής…
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν κανένας από τους προσερχόμενους οφειλέτες στο ΚΕΑΟ, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρηματίες, που χρωστούν εισφορές και θέλουν να προβούν στην πώληση ενός ακινήτου, για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, δεν λαμβάνει τη βεβαίωση επαρκούς διασφάλισης, με αποτέλεσμα να αποχωρούν άπρακτοι…
Κατ’ επέκταση ακυρώνουν και τις όποιες πωλήσεις ακινήτων θέλουν να κάνουν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Ι. Κόνσουλας.
Τις σχετικές βεβαιώσεις χορηγεί το ΚΕΑΟ, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη στον ΕΦΚΑ και στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, το ΚΕΑΟ επιβάλλει τον προηγούμενο έλεγχο για την ύπαρξη ή μη «επαρκούς διασφάλισης» της οφειλής και την υποχρεωτική χορήγηση βεβαίωσης, για να λαμβάνει γνώση ο συμβολαιογράφος και να προβαίνει στη μεταβίβαση ή μη, καθώς και στην παρακράτηση μέρους του χρέους από το τίμημα. Με βάση την εγκύκλιο «αν υπάρχει οφειλή μη ρυθμισμένη, η μεταβίβαση του ακινήτου δεν είναι δυνατή και δεν δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας, «αν υπάρχει ρύθμιση, ο πωλητής οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση χορήγησης «διασφάλισης της οφειλής», προσκομίζοντας βεβαίωση Οφειλής ή Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας και από τον συμβολαιογράφο στοιχεία για την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και το συμφωνηθέν τίμημα. Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, δίνονται βεβαιώσεις διάρκειας ενός μηνός, αλλά, στην περίπτωση που το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, παρακρατείται μέρος του τιμήματος. Δηλαδή για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, πρέπει να διασφαλίζεται το ποσό, που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος χωρίς τίμημα όπως γονική παροχή ή δωρεά και η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, η διασφάλιση της οφειλής γίνεται με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία. Επίσης με την εγγραφή υποθήκης επί άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης είτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται, είτε με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία ή μέχρι του ύψους της οφειλής όπου απαιτείται. Με την κατάσχεση (είτε ήδη επιβληθείσα είτε μελλοντική) άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών με αντικειμενική αξία τουλάχιστον ίση με την συνολική οφειλή, κατά την κρίση της υπηρεσίας. Η κατάσχεση, μπορεί να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει την οφειλή στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη. Στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού χωρίς τίμημα (όπως δωρεά ακινήτου), διασφάλιση συνιστά και η αναδοχή του χρέους από το πρόσωπο, στο οποίο μεταβιβάζεται το ακίνητο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικά παραδείγματα, αν ένα ακίνητο πωληθεί προς 50.000 ευρώ και ο πωλητής οφείλει στο ΚΕΑΟ 60.000 ευρώ, με αντικειμενική αξία ακινήτου 55.000 ευρώ, τότε ο πωλητής πρέπει να εξασφαλίσει διασφάλιση ποσού 5.000 ευρώ, όση δηλαδή είναι η διαφορά τιμήματος πώλησης και αντικειμενικής, αφού αντικειμενική είναι μικρότερη της οφειλής. Αν το τίμημα πώλησης είναι 50.000 ευρώ με αντικειμενική 55.000 και η οφειλή είναι 52.000 ευρώ, τότε απαιτείται διασφάλιση οφειλής 2.000 ευρώ, όση δηλαδή και η διαφορά τιμήματος και οφειλής, αφού η αντικειμενική είναι μεγαλύτερη από την οφειλή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στην Αυστραλία μόλις ανακαλύφθηκε το «πανκ» σκαθάρι

Στην Αυστραλία, ένα νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε και, μάλιστα, ονομάστηκε «πανκ σκαθάρι». Νόμιζε ότι επρόκειτο…

21 Μαρτίου 2024

Υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ για την τεχνολογία

Έξι επιστήμονες συγκροτούν το νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ  τα βιογραφικά των οποίων έδωσε στη…

21 Μαρτίου 2024

Από αύριο η πληρωμή των συντάξεων Απριλίου λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου

Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει πιο κοντά την πληρωμή για τις συντάξεις Απριλίου. Μάλιστα,…

21 Μαρτίου 2024

Ο Κουμπαράκης διαιτητής στον αγώνα Νίκης-ΑΕΛ

Ο Στέφανος Κουμπαράκης της ΕΠΣ Κυκλάδων θα είναι ο διαιτητής του αγώνα Νίκη-ΑΕΛ. Βοηθούς θα…

21 Μαρτίου 2024

Υπέρ της Τζολί για το κτήμα Miraval δικαστήριο του Λος Άντζελες μετά την αγωγή του Μπραντ Πιτ

Ένα νέο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στην παρατεταμένη δικαστική διαμάχη που έχει το πρώην ζευγάρι του Χόλιγουντ…

21 Μαρτίου 2024

Απογευματινές και βραδινές κινηματογραφικές προβολές της ταινίας «Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη στο «Αχίλλειον»

Την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα,  φιλοξενεί η αίθουσα…

21 Μαρτίου 2024