Τοπικά

Bαθύτερα το χέρι στην τσέπη για φάρμακα – Αυξημένες έως και 200% οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα

Αυξημένες μέχρι και 200% είναι οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, αλοιφές με αποτέλεσμα στους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους να επικρατεί μεγάλος προβληματισμός.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού αναγκάζονται να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ο νόμος που λέει ότι η χονδρική τιμή των ΜΗΣΥΦΑ καθορίζεται από τη βιομηχανία χωρίς περιορισμούς. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δηλαδή τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν μεν προτεινόμενη ενδεικτική λιανική τιμή που την καθορίζει ο ανταγωνισμός, ενώ αντίθετα το Κράτος δεν υποχρεώνει την ενιαία χονδρική τιμή. Έτσι οι βιομηχανίες χρεώνουν διαφορετικά στον καθένα, ανάλογα με το μέγεθος της παραγγελίας που σημαίνει ότι ευνοούνται οι μεγάλες αλυσίδες και πελάτες, άρα ένα ακόμη κτύπημα για τα φαρμακεία της γειτονιάς, όπου αδυνατούν να πετύχουν συμφέρουσες χρεώσεις.

Με νόμο του Χατζηδάκη αρχικά μπήκε στην αγορά η ονομασία των μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να πωλούνται χωρίς αποζημίωση από την κεντρική ασφάλιση. Πρόκειται για φάρμακα που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αλληλεπιδράσεις και πωλούνται και σε χώρους εκτός φαρμακείων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτοί που ζημιώνονται από την απελευθέρωση της χονδρικής τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι πριν μερικά χρόνια αποζημιώνονταν για αυτά τα φάρμακα που γράφονταν. Πλέον αυτό δεν συμβαίνει, και όχι μόνο τα πληρώνουν από την τσέπη τους χωρίς καμία αποζημίωση από το Κράτος, αλλά παράλληλα καλούνται να τα πληρώσουν σε υπερδιπλάσιες τιμές, όπως παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Επομένως αυτό που λεγόταν από τους κυβερνώντες ότι ο ανταγωνισμός θα συμβάλλει στην πτώση των τιμών, δεν ισχύει, ενώ ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και το παρατηρητήριο τιμών».

Ο κ. Ματσιόλης πρόσθεσε πως «μετά την κατάργηση της διατίμησης από 1/1/2017 σε αυτά βάσει μνημονιακών απαιτήσεων και ταυτόχρονων κυβερνητικών αποφάσεων (Ν. 4254/2014), οι τιμές τους έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία. Έως σήμερα έχουν αλλάξει οι τιμές σε 85 ΜΗΣΥΦΑ, όλες προς τα πάνω, με πλήρη ευθύνη των φαρμακοβιομηχανιών που τιμολογούν ακριβότερα, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση πλέον».

Πάντως και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου κ. Θεοδοσιάδης επισήμανε πως η αύξηση στη χονδρική τιμή των ΜΗΣΥΦΑ αγγίζει ακόμη και το 200%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΣΦΕΕ σε έρευνα σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ενώ το 2012 πουλήθηκαν 68,7 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων χωρίς συνταγή, το 2015 αυξήθηκαν σε 73,7 εκατομμύρια συσκευασίες.

Όσο για την αξία των πωλήσεων αυτών, το 2012 κινήθηκαν στα 197,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 στα 172,2 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το