Τοπικά

Μπασδάνης: Δαιδαλώδης η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία σε 120 δόσεις έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες κ.λπ.) για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Ωστόσο, για να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με το ύψος εισοδήματος, τα περιουσιακά στοιχεία και με το εάν είναι βιώσιμη επιχείρηση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τέλης Μπασδάνης τόνισε ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, περίμεναν την ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δυστυχώς από μία πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση είναι πάρα πολύ αυστηρές.
Όπως διαπιστώθηκε και στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πολύ λίγες θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ωφεληθούν.
Ειδικότερα σήμερα που το οικονομικό κλίμα δεν είναι καθόλου καλό, η απομείωση του τζίρου βρίσκεται σε πρωτοφανές επίπεδο και επίκειται περαιτέρω μείωση συντάξεων και μισθών, μία κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξαναδεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Υπάρχει μία δαιδαλώδης κατάσταση αναφορικά με την εφαρμογή όπου μόνο με μία απλή ανάγνωση των δικαιολογητικών και παραστατικών που απαιτούνται ένα απλός επαγγελματίας απελπίζεται, πόσο μάλλον να επιχειρήσει να μπει στη διαδικασία της ρύθμισης.
Οι απαιτήσεις από πλευράς του κράτους είναι σωστές αναφορικά στο ότι θα πρέπει να εμπεριέχονται οι τελευταίες τρεις χρήσεις και μία εκ των τριών να είναι κερδοφόρα, ώστε να αποδεικνύεται και η βιωσιμότητα μίας επιχείρησης, από την άλλη όμως δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να υπάρχουν οι συγκεντρωτικές των πέντε τελευταίων ετών, όπως και γιατί να συνδέεται το θέμα των περιουσιακών στοιχείων με το θέμα των δόσεων.
Να θυμίσω ότι μόλις τρία χρόνια πριν είχαμε την ρύθμιση των 120 δόσεων που είχε πιο απλουστευμένο χαρακτήρα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να επανέρθει σ’ αυτό το καθεστώς, αν θέλει πραγματικά να σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το