Ελλάδα

Μπαν Κι Μουν: Τεράστια η συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό

Greece UN Ban

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα που στάθηκε αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στο μεταναστευτικό εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έδωσε εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην οικονομία.

Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ έθεσε και το ζήτημα του Κυπριακού που βρίσκεται σε μία σημαντική περίοδο.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόκληση που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών και τόνισε ότι «είμαι εδώ για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».
«Είναι μέγιστη η προσφορά του ελληνικού λαού στο προσφυγικό» τόνισε ο γγ του ΟΗΕ.
«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την κατάσταση στην Ελλάδα» σημείωσε και έδωσε «συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τον ΟΗΕ και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεισφορά στην περιφερειακή ασφάλεια.
«Έχουμε προκλήσεις στη Συρία. Οφείλουμε να συζητήσουμε πώς θα επέλθει μία πολιτική λύση. Να δούμε το ειρηνευτικό στη Μέση Ανατολή» είπε και τόνισε ότι «αυτές οι διαμάχες δίνουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων».
Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε ότι η επίσκεψη συμπίπτει με μία κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, την σταθερότητα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.
Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:
Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το