Τοπικά

Μπαλάφας: Θα καθυστερήσει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για τους ΟΤΑ

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ το οποίο φαίνεται ότι παραπέμπεται με την παρούσα μορφή του στις καλένδες, έκανε μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Γ. Μπαλάφας. “Όσο για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ανέφερε κάποιος εκ των Συνέδρων, αυτή τη στιγμή είναι στο τελευταίο κοίταγμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και ξέρετε, όταν θέλει κανείς, και εμείς θέλουμε και πιστεύω και εσείς θέλετε, να εξαντλούμε τα περιθώρια της σύνθεσης και όχι να γίνονται δουλειές πίσω από πόρτες κλειστές και να έρχονται έτοιμα αυτά είναι και τελειώνουμε, όταν θέλεις να κάνεις ουσιαστική διαβούλευση και να ασκούμεθα σε αυτή τη διαδικασία, να μαθαίνουμε όλοι από αυτή τη διαδικασία, μερικά πράγματα ας καθυστερήσουν και ένα μήνα. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσουν και ένα μήνα, γιατί ζητά παραδείγματος χάριν η ΚΕΔΕ, και καλά κάνει, θέλω και εγώ να εκφράσω τη γνώμη μου, τι πρέπει να πει ο Μπαλάφας ή ο Κουρουμπλής ή ο Πουλάκης; Όχι, εδώ και τώρα τελειώνουμε διότι και λοιπά; Όχι. Εμείς έχουμε επιλέξει αυτό το δρόμο, της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω έχουμε μέχρι στιγμής, και πιστεύω θα συνεχίσουμε να έχουμε, πολύ θετικά δείγματα, δείγματα επ’ αγαθώ και της Αυτοδιοίκησης και της πατρίδας μας συνολικά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας.

Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε για τις αλλαγές στον Καλλικράτη που επεξεργάζεται η Επιτροπή η ολοκλήρωση του έργου της οποίας “δεν είναι πολύ μακριά αυτό το τέλος, χρειάζονται όμως κάποιους μήνες μπροστά μας”, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει “πλήρης συνεργασία, διαφάνεια, διάθεση να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να προχωρήσουμε σε προωθητικές συνθέσεις”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Μπαλάφα είναι το εξής: 

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, Σύνεδροι, αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι,  μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Πουλάκη, ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρισκόμαστε σήμερα στην έναρξη του συγκεκριμένου θεματικού, πολύ σημαντικού, εκτάκτου Συνεδρίου, με θέμα ακριβώς τη συμβολή ή τη διαμόρφωση των θέσεων αν θέλετε, των θέσεών σας, των θέσεων της ΚΕΔΕ, στο πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό της επανατοποθέτησης, των αλλαγών, των βελτιώσεων, των ανατροπών, στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Αφού σας μεταφέρω και τον χαιρετισμό του Υπουργού μας, του κυρίου Κουρουμπλή, και με δεδομένο ότι ο κύριος Πουλάκης όντας και επικεφαλής της Επιτροπής, θα αναφερθώ στη συνέχεια, για την επαναθεσμοποίηση, θα μιλήσει μετά από εμένα ή σχεδόν μετά από εμένα, δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα ίδια πράγματα, επιτρέψτε λοιπόν σε εμένα να κάνω έναν σύντομο χαιρετισμό. Η επισήμανση είναι στον χαιρετισμό, δεν θα κάνω και εγώ μια ομιλία. Και θα αναφερθώ πολύ σύντομα σε κάποιες πλευρές,  πλευρές μόνο, ελάχιστες, της εθνικής μεταρρυθμιστικής στρατηγικής στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πλευρών που σε ένα βαθμό έχουν να κάνουν και με διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα αυτό.

Όσον αφορά τώρα συγκεκριμένα, για να εστιάσω στο αντικείμενο του Συνεδρίου σας, γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της παρούσας κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνολικού θεσμικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση, λειτουργία, των δύο Βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη σχέση τους με την κεντρική και την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση.

«Στρατηγικός στόχος της μεταρρύθμισης αυτής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, αυτό των Δήμων, αυτό των Περιφερειών και αυτό του κεντρικού κράτους, με αποκέντρωση, σαν στρατηγική, σαν κατεύθυνση σαφή, των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά όσο γίνεται περισσότερο στους πολίτες.

Μια πλευρά που δεν τονίστηκε στις τοποθετήσεις, είναι ότι η εθνική μεταρρυθμιστική στρατηγική σχετίζεται άμεσα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.

Δεν είναι μόνο δηλαδή οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, είναι και ζητήματα που έχουν σχέση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ν.4336/2015, ένα από τα βασικά ζητήματα που τίθενται σε αυτόν τον νόμο και αφορά το δικό μας χώρο, είναι αυτό που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας οι ελληνικές Αρχές, ποιο πράγμα; Επί λέξει, σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αμφότερα τα επίπεδα, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας και των εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών των τοπικών Αρχών.

Και όπως καλά γνωρίζετε, βασικοί πυλώνες της στρατηγικής αυτής είναι πρώτο η δημιουργία ενός όσο γίνεται επιτελικού κράτους που θα στηρίζεται στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη διαβαθμιδική συνεργασία όλων των επιπέδων της διοικήσεως. Η διοικητική και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας και η αποτελεσματική και διαφανής οικονομική διοίκηση των ΟΤΑ.

Στην υλοποίηση των πυλώνων αυτών, πέραν των θεσμικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών και αποτυπώσεων, αλλαγών, στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι νέες τεχνολογίες, τόσο μέσα από την διαλειτουργικότητα βάσεων δεδομένων του κεντρικού κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στο πλαίσιο της άμεσης επικοινωνίας των τελευταίων με τους πολίτες.

Για δε το σκέλος που αφορά τις θεσμικές αλλαγές στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζετε και να πω για άλλη μια φορά ότι έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τον Ν.4368, της χρονιάς αυτής, του ’16, Επιτροπή ειδική, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη  και ο Γενικός Γραμματέας στη συνέχεια θα αναφερθεί, αυτό είναι το αντικείμενο της ομιλίας του, στην Επιτροπή αυτή, την οποία και όλοι θα ακούσουμε νομίζω με ενδιαφέρον.

Θα ήθελα όμως να κάνω δύο γενικότερες παρατηρήσεις. Λέω από την αρχή, δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω στα όσα άκουσα. Ο καθένας τα άκουσε, η κάθε μία τα άκουσε, και βγάζει τα συμπεράσματά του, για το παρελθόν, το παρόν, και πιθανόν τις εκτιμήσεις του για το μέλλον. Δεν θα μπω σε αυτόν τον πειρασμό. Θα πω τρία πράγματα που μας αφορούν και θα ήθελα να είναι καθαρά από τη δική μας πλευρά.

Η πρώτη λοιπόν επισήμανση. Τόσο στη συγκρότηση, όσο και στις εργασίες της Επιτροπής επαναθεμελιοποίησης, Επιτροπής που αναφέρθηκα προηγούμενα, κινηθήκαμε και κινούμαστε σε πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους φορείς των εργαζόμενων. Όλων των επιπέδων. Ιδιαίτερα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Δεν ξέρω αν αυτό γινόταν και σε τι βαθμό παλιότερα, δεν με αφορά. Ξέρετε και βγάζετε τα συμπεράσματά σας. Εμείς έτσι κινηθήκαμε από την αρχή.

Να πω ότι για εμάς, για την πολιτική ηγεσία και γενικότερα για την κυβέρνηση, αυτό στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι καμιά παραχώρηση. Είναι αυτονόητο. Δηλαδή η πλήρης συνεργασία, η διαφάνεια και η διάθεση να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να προχωρήσουμε σε προωθητικές συνθέσεις. Πράγμα που πιθανόν δεν ήταν πάντα δεδομένο διαχρονικά.

Στην ίδια λογική κινείται και η Επιτροπή, στην οποία κατατίθενται και πρέπει να κατατεθούν και να ακουστούν και να έχουν απόλυτα ισοτιμία όλες οι απόψεις.

Η εμπειρία μου από μια πρόσφατη, την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής, της Επιτροπής για την επαναθεσμοποίηση, ήταν ότι εκεί, και με παρουσία των δικών σας εκπροσώπων, έγινε μια… όταν τελείωσαν τα διαδικαστικά είναι η αλήθεια, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, χωρίς να είναι οι απόψεις τελικές, γιατί πραγματικά χρειάζονται διαδοχικές προσεγγίσεις σε μερικά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι κανείς εξ ημών ή εξ υμών, κατέχει την απόλυτη αλήθεια και την ορθότητα, διεκδικεί την απόλυτη ορθότητα των απόψεών του. Εμείς δεν το κάνουμε πάντως. Χωρίς λοιπόν οι απόψεις να είναι τελικές και τελειωτικές, αλλά μιλάμε ανοιχτά, εποικοδομητικά.

Μια δεύτερη επισήμανση. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, τις προτάσεις οι οποίες θα προκύψουν από την, είμαι σίγουρος, ήδη έχει αρχίσει ουσιαστικά να γίνεται, εννοώ σε μια-δυο ώρες τις προηγούμενες, αλλά πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα, τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα καταλήξει το θεματικό Συνέδριο για τα ζητήματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά, αυτά τα ζητήματα της επαναθεσμοποίησης, τα θεσμικά, τα οποία αναφέρατε ως τίτλους προηγούμενα.

Και έτσι νομίζω ότι και η Επιτροπή μπορεί να γίνει πιο σοφή, η συζήτηση πιο πλούσια και η ανίχνευση της σύνθεσης πιο εύκολη.

Ακόμα και οι διαφορές όταν τίθενται με καθαρό και ειλικρινή τρόπο και κατά το δυνατόν τεκμηριωμένο, μπορούν και αυτές να εκλογικεύονται. Απλώς νομίζω ότι όλοι μας, και πρώτα από όλα εμείς, πρέπει να φεύγουμε από τη γενικότητα. Δηλαδή, λέμε αυτό, τι σημαίνει αυτό; Δεν έχει κανείς… Εμείς το λέμε από την αρχή. Ότι λέμε ή προτείνουμε, φυσικό είναι όσο κοιτάς πιο πίσω να είναι πιο γενικόλογη η τοποθέτηση και να συγκεκριμενοποιείς βήμα με βήμα, συνεκτιμώντας και όσα οι υπόλοιποι συνδιαμορφωτές, συμβάλλοντες, συζητητές, καταθέτουν.

Ισότιμη λοιπόν συμμετοχή, ολοκληρωμένη κατάθεση προτάσεων και αντιπροτάσεων, επιδίωξη συνθέσεων, καταγραφή αντικειμενική των διιστάμενων απόψεων.

Έτσι αρχίσαμε, έτσι προχωράμε, έτσι θα συνεχίσουμε, ξεπερνώντας, διορθώνοντας και πιθανές αστοχίες, και προχωράμε για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής.

Πιστεύω ότι, θα τα πει ο κύριος Πουλάκης, ότι δεν είναι πολύ μακριά αυτό το τέλος, χρειάζονται όμως κάποιους μήνες μπροστά μας.

Και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να καλύπτουμε ανάγκες, να καλύπτουμε αιτήματα, να εξαντλούμε τα περιθώρια που υπάρχουν, σε μια περίοδο δημοσιονομικής ασφυξίας, και θα έλεγα ότι πέρα από κάποιες πολιτικές τοποθετήσεις που άκουσα με πολύ ενδιαφέρον, εσείς, επειδή έχω… και ο Υπουργός και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας, έχουμε πάρα πολύ στενή επαφή μαζί σας και το ξέρετε, έχω εκτιμήσει υπερβολικά το πόσο μετρημένοι, ρεαλιστές είστε στις προτάσεις σας, στα αιτήματά σας ή στις διεκδικήσεις σας. Και στο προσωπικό επίπεδο, αλλά και στα αιτήματα τα οποία διατυπώνετε συλλογικά. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και μολονότι πρόκειται για θεματικό Συνέδριο, λέω και τελειώνω, ότι πώς να το κάνουμε; Η κατρακύλα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της προηγούμενης 5ετίας, σταμάτησε επί των ημερών μας. Μπορεί να μην μπορέσαμε να κάνουμε ανάπτυξη των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και αναβάθμιση, σταματήσαμε όμως την κατρακύλα και έχουμε μια έστω συμβολική άνοδο την περσινή…  τη χρονιά που διανύουμε.

Ο κύριος Ζενέτος δεν συμφωνεί, αλλά δεν πειράζει. Δεν πειράζει, κύριε Ζενέτο. Αν συμφωνούσαμε θα ήταν και μονότονο.

Λοιπόν, δεύτερον, χωρίς να σημαίνει ότι είναι τρομερά πράγματα, υποχρεώσεις μας είναι, η υπόθεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εγώ έχω ακούσει πάρα πολλούς Δημάρχους, οι οποίοι λένε καλό, τα τόσα εκατομμύρια, τα… θετικό, μας βοηθάει, πέφτουν στην αγορά, καλύπτουμε οφειλές μας και λοιπά. Υποχρέωσή μας, αλλά γίνεται.

Τα ζητήματα των παρατάσεων των συμβάσεων. Και με δική σας ευθύνη. Όχι να πούμε εμείς να γίνει η παράταση ή να μην γίνει η παράταση. Και με δική σας γνώμη.

Και τα ζητήματα των εργαζόμενων.

Δεν είναι ο χαρακτήρας του Συνεδρίου για να κάνουμε τέτοιο απολογισμό. Πιθανόν στο τακτικό Συνέδριο, κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσαμε σε αυτά να είμαστε πιο ολοκληρωμένοι.

Και όσο για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ανέφερε κάποιος εκ των Συνέδρων, αυτή τη στιγμή είναι στο τελευταίο κοίταγμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και ξέρετε, όταν θέλει κανείς, και εμείς θέλουμε και πιστεύω και εσείς θέλετε, να εξαντλούμε τα περιθώρια της σύνθεσης και όχι να γίνονται δουλειές πίσω από πόρτες κλειστές και να έρχονται έτοιμα αυτά είναι και τελειώνουμε, όταν θέλεις να κάνεις ουσιαστική διαβούλευση και να ασκούμεθα σε αυτή τη διαδικασία, να μαθαίνουμε όλοι από αυτή τη διαδικασία, μερικά πράγματα ας καθυστερήσουν και ένα μήνα. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσουν και ένα μήνα, γιατί ζητά παραδείγματος χάριν η ΚΕΔΕ, και καλά κάνει, θέλω και εγώ να εκφράσω τη γνώμη μου, τι πρέπει να πει ο Μπαλάφας ή ο Κουρουμπλής ή ο Πουλάκης; Όχι, εδώ και τώρα τελειώνουμε διότι και λοιπά; Όχι. Εμείς έχουμε επιλέξει αυτό το δρόμο, της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω έχουμε μέχρι στιγμής, και πιστεύω θα συνεχίσουμε να έχουμε, πολύ θετικά δείγματα, δείγματα επ’ αγαθώ και της Αυτοδιοίκησης και της πατρίδας μας συνολικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το