Ελλάδα

Μπαλάφας: Να μεταφερθεί η δομή φιλοξενίας από τη Σούδα στη Χίο, σε χώρο εκτός πόλης

Την Χίο επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο κ.Μπαλάφας επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στη Σούδα και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου με τον δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού, αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είχε στη συνέχεια συνάντηση και με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Χίο εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Υπουργός κ. Μουζάλας θα ήθελε πολύ να είναι εδώ, αλλά βρίσκεται στις Βρυξέλλες από όπου δίνει τη μάχη για το εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Για την ενίσχυση των δομών, για την βελτίωση των συνθηκών, για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και υποδοχής και νομίζω ότι αυτή του η συμμετοχή του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μας», τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Και συνέχισε: Η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει το ενδιαφέρον της πολιτείας για το τι συμβαίνει στην Χίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να συζητήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο και να δουλέψουμε για την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου, να τρομοκρατούν και να προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων στο όνομα της άποψής τους και του μίσους που μπορεί να έχουν για οτιδήποτε διαφορετικό. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

«Η άποψη μας έχει τρία σκέλη: πρώτον, την όσο πιο άμεση αποσυμφόρηση του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί, δεύτερον, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και τρίτον την αποσυμφόρηση της έντασης με ενίσχυση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας από την παραβατικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται» ανέφερε

Ο υφυπουργός πρότεινε ακόμα να αντικατασταθεί η δομή φιλοξενίας στη Σούδα από μια πολύ καλύτερη, σε έναν χώρο έξω από την πόλη, στην περιοχή του λεγόμενου ΧΑΔΑ, όπου εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχει εξασφαλίσει τα χρήματα, πάνω από 3 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και οι περιβαλλοντικές μελέτες για να υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά για τους πρόσφυγες.

Πρόσθεσε, πως εάν η δημοτική αρχή δώσει το πράσινο φως για τον ΧΑΔΑ, μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η δημιουργία της μίας και μοναδικής δομής, με σκοπό να αδειάσει η Σούδα, να φύγει η ένταση από την πόλη και παράλληλα να υπάρξει μια κλειστή δομή όπου θα κρατούνται εκεί τα παραβατικά στοιχεία.

Ο κ . Μπαλάφας επισήμανε ακόμα πως «εχουν παρθεί οι άδειες, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, υπάρχουν τα χρήματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι εκεί και να κλείσει η Σούδα.»

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το