Αθλητισμός

Μπάχαλο με τα ντόπινγκ κοντρόλ στο Ρίο

Μια έκθεση 55 σελίδων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) «καίει» το σύστημα που δούλεψε για τους ελέγχους των αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Περίπου 500 λιγότεροι έλεγχοι από τους προγραμματισμένους, διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και ο λόγος ήταν -όπως αναφέρει ο WADA- ότι δεν εντοπίστηκαν οι αθλητές, λόγω έλλειψης συντονισμού.

Η έκθεση του WADA αναφέρει ότι το αρχικό πλάνο ήταν να γίνουν συνολικά 5.380 ντόπινγκ κοντρόλ και τελικά οι δειγματολήπτες κατόρθωσαν να λάβουν 4.882 δείγματα. Από τα προγραμματισμένα 450 τεστ αθλητών για το βιολογικό τους διαβατήριο έγιναν μόλις τα 47.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ ευλογεί και τα γένια του, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε η δική του συμβολή στους ελέγχους το ντόπινγκ κοντρόλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο θα είχε αποτύχει παταγωδώς!

Συνολικά, ελέγχθησαν 3.237 αθλητές, κάποιοι όχι μόνο μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι από έλεγχο πέρασε το 28,62% των συμμετεχόντων στη διοργάνωση. Ο WADA αναφέρεται σαφώς στην περικοπή των πόρων στον τομέα του αντιντόπινγκ, στο ανεκπαίδευτο προσωπικό («κάποιοι δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα»), αδυναμίες στον τεχνολογικό τομέα…

Εγινε η εκπληκτική γκάφα… Περίπου 100 δείγματα δεν αντιστοιχούσαν στους αθλητές, λόγω σφαλμάτων στη σχετική βάση δεδομένων, ενώ καλά καλά δεν λειτουργούσαν οι υπολογιστές και οι εκτυπωτές, ώστε να τυπώνονται επισήμως οι «αποστολές» των δειγματοληπτών.

Επίσης, έλειπε ένα δείγμα και δεν είχαν κατορθώσει να το βρουν μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν διενεργήθηκε κανένας out-of-competition έλεγχος στο ποδόσφαιρο!

Πηγή www.sentragoal.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το