Τοπικά

Άζωτο και φώσφορος ρυπαίνουν τα νερά – Εκατοντάδες τόνοι πέφτουν στη λεκάνη απορροής Αλμυρού και Πηλίου

Η ρύπανση των νερών και η αλόγιστη χρήση τους φέρνουν αυξήσεις.

Με τόνους από ρυπαντικό φορτίο, άζωτο και φώσφορο τροφοδοτείται η λεκάνη απορροής υδάτων του Αλμυρού και του Πηλίου σύμφωνα με τη μελέτη διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, που πριν 15 ημέρες έγινε Νόμος κράτους, ο οποίος εγκρίνει έργα και νέα τιμολόγηση στο νερό. Για την άρδευση η Μαγνησία καταναλώνει νόμιμα και παράνομα 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο.

Περιβαλλοντικό τέλος που θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα χρηματοδοτεί έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης υδάτων, θα ενσωματώνουν οι λογαριασμοί ύδρευσης σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έγινε Νόμος.

Οι αριθμοί τρομάζουν από τα δίκτυα αποχέτευσης που εκβάλλουν σε φυσικούς αποδέκτες, από τα φορτία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, από τις βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Διάχυτες πηγές ρύπανσης από ανθρωπογενείς πιέσεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα νερά.

Στη Λεκάνη Απορροής του Αλμυρού και του Πηλίου η μελέτη κατέγραψε ότι το άθροισμα των σημειακών πηγών ρύπανσης είναι σε BΟD 1014,74 τόνοι, 345,49 τόνοι νιτρικά και 59,80 τόνοι φώσφορο.

Τα ετήσια επιφανειακά φορτία που προκύπτουν από το άθροισμα των επιμέρους διάχυτων σημειακών και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων είναι 2.124, 50 ανά έτος τόνοι BOD, 921 τόνοι άζωτο και 88 τόνοι φώσφορο.

Οι νόμιμες και οι παράνομες απολήψεις νερού είναι ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα.

Στη λεκάνη απορροής του Αλμυρού και του Πηλίου γίνονται απολήψεις 130,1 hm3. Από αυτές το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για άρδευση 103,1 hm και ένα σημαντικό μέρος για πόσιμο νερό (22,6 hm3).

Τα κυρία προβλήματα από τις ποσότητες υπερεκμετάλλευσης εντοπίζονται σε Λάρισα και Κάρλα.

Στην υδρολογική λεκάνη Αλμυρού-Πηλίου συναντώνται έξι υπόγεια υδατικά συστήματα, αλλά το σύστημα του Αλμυρού βρίσκεται σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. Στον Αλμυρό καταγράφεται μεγάλη διείσδυση της θάλασσας και ποιοτική υποβάθμιση του νερού.

 Η ύδρευση και το κόστος στα ύψη

Οι συνολικές απολήψεις ύδατος για την ύδρευση στη λεκάνη Απορροής Αλμυρού και Πηλίου είναι 22,6 εκατομμύρια m3 ανά έτος.

Το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος που πρέπει να ανακτηθεί από τους παρόχους που είναι οι υπηρεσίες ύδρευσης για το νερό που δεν καλύπτουν οι καταναλωτές είναι 70,9%, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε ποσοστό 38% πρέπει να ανακτηθεί από το κράτος το κόστος νερού για αγροτική χρήση.

Το περιβαλλοντικό κόστος στη Μαγνησία αφορά σε ποσοστό 80,63% αφορά στη γεωργία, το 11,31 τη βιομηχανία και το 8,06 την κτηνοτροφία. Το ποσό που θα προσδιοριστεί για την άρδευση θα καθοριστεί το 2019.

Στόχος των αυξήσεων που θα επέλθουν οι οποίες θα τροφοδοτήσουν έργα εξασφάλισης νερού είναι η διασφάλιση των υδάτινων πόρων, η μείωση κόστους, η επιβράβευση της οικονομίας νερού και στήριξη των αγροτών, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν τις αυξήσεις των οικιακών καταναλωτών.

Η συγκριμένη απόφαση έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. Η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ. € του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον Νομό θα κληθούν να προβούν άμεσα σε κοστολόγηση και τιμολόγηση για όλες τις χρήσεις νερού. Στρατηγική επιλογή για την αειφόρο ανάπτυξη αποτελεί η ρητή εξαίρεση κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από εσωτερικά επιφανειακά ύδατα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το