Τοπικά

Αυξομειώσεις στις λιανικές τιμές λαχανικών, πουλερικών και θαλασσινών – Στοιχεία για τη Μαγνησία

Αυξομειώσεις παρατηρούνται στις λιανικές τιμές ελαιολάδων, κατεψυγμένων λαχανικών – πουλερικών – ιχθυηρών (θαλασσινών) και νωπών κρεάτων – ιχθυηρών τον μήνα Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Σε 21 είδη καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές, που φτάνουν έως το 22%, ενώ σε 27 είδη μειώσεις, που φτάνουν έως το 30%.

Οι λιανικές τιμές σε 21 είδη έχουν αυξηθεί τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αυξήσεις που κυμαίνονται από 0,1% και φτάνουν έως το 22%, ενώ σε 27 είδη καταγράφηκαν μειώσεις, που αρχίζουν από το 0,1% και φτάνουν έως το 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου πιστοποίησης λιανικών τιμών ελαιολάδων, κατεψυγμένων λαχανικών – πουλερικών – ιχθυηρών και νωπών κρεάτων – ιχθυηρών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή φέτος τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα κατέγραψε η κατεψυγμένη γλώσσα φιλέτο με 22%, αφού από 8,54 ευρώ πέρσι έφτασε στα 10,42 ευρώ φέτος, ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε ο κατεψυγμένος γλαύκος που από τα 4,58 ευρώ τον περσινό Αύγουστο έφτασε στα 5,56 τον φετινό, αύξηση 21,4%. Την τριάδα των μεγαλύτερων αυξήσεων κατέγραψε η μοσχαρίσια μπριζόλα, που έφτασε στα 11,04 ευρώ φέτος, όταν πέρσι η μέση τιμή της ήταν στα 9,40 ευρώ, αύξηση 17,4%.

Τα υπόλοιπα είδη που κατέγραψαν αυξήσεις και κλείνουν την πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, είναι (είδος, μέση τιμή σε ευρώ Αύγουστος 2018, μέση τιμή σε ευρώ Αύγουστος 2017, τοις εκατό αύξηση):
– Βακαλάος φιλέτο (κατεψυγμένος), 8,53, 7,27, 17,3%.
– Σπανάκι (κατεψυγμένο), 3,07, 2,63, 16,7%.
– Χταπόδι ολόκληρο (κατεψυγμένο), 14,62, 12,79, 14,3%.
– Λιθρίνι (νωπό), 10,00, 8,80, 13,6%.
– Σουπιά φιλέτο (κατεψυγμένη), 15,41, 13,89, 10,9%.
– Κοτόπουλο στήθος με οστό (νωπό), 6,22, 5,63, 10,5%.
– Ελαιόλαδο κλασικό παρθένο, 5,61 (το λίτρο), 5,21 (το λίτρο), 7,6%.
Στην αντίπερα όχθη τη μεγαλύτερη μείωση στη λιανική τιμή φέτος τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών ελαιολάδων, κατεψυγμένων λαχανικών – πουλερικών – ιχθυηρών και νωπών κρεάτων – ιχθυηρών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, κατέγραψε το κοτόπουλο ολόκληρο 70% (νωπό) που από 3,86 ευρώ πέρσι έφτασε στα 2,70 ευρώ φέτος, μείωση 30%. Στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσε το αρνί εγχώριο, το οποίο η μέση τιμή του τον Αύγουστο 2017 ήταν στα 8,90 ευρώ με την αντίστοιχη τιμή τον Αύγουστο 2018 να πέφτει στα 6,40 ευρώ, μείωση 28%. Την πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας κλείνει ο μπακαλιάρος (νωπός), αφού από τα 19,30 ευρώ πέρσι έπεσε στα 14,90 ευρώ φέτος, μείωση 22,8%.

Τα υπόλοιπα είδη που κατέγραψαν μειώσεις και κλείνουν την πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, είναι (είδος, μέση τιμή σε ευρώ Αύγουστος 2018, μέση τιμή σε ευρώ Αύγουστος 2017, τοις εκατό μείωση):
– Μόσχου συκώτι (νωπό), 5,10, 6,56, 22,2%.
– Χοιρινά σουβλάκια (νωπά), 5,11, 6,56, 22,1%.
– Σαρδέλα (νωπή), 4,85, 6,00, 19,2%.
– Κατσίκι (νωπό), 7,35, 8,90, 17,4%.
– Καλαμαράκια ολόκληρα ακαθάριστα (κατεψυγμένα), 5,18, 6,22, 16,7%.
– Λουκάνικο (νωπό), 5,75, 6,74, 14,7%.
– Χοιρινή μπριζόλα (νωπή), 4,68, 5,48, 14,6%.
Να σημειωθεί ότι οι λιανικές μέσες τιμές αφορούν στο κιλό και περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το