Τοπικά

Αυξήθηκαν τα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση – Ενδείξεις ότι υποχωρεί η βραχυχρόνια μίσθωση στον Βόλο

«Αμετακίνητοι» στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μένουν 300 ιδιοκτήτες ακινήτων στον Βόλο, ενώ τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε αύξηση στα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση της τάξης του 23,53%.
Στις πλατφόρμες μακροχρόνιας μίσθωσης τα διαθέσιμα ακίνητα στον Βόλο προς ενοικίαση είναι σήμερα 240.
«Πέρσι τέτοια εποχή δεν υπήρχαν τόσα διαθέσιμα ακίνητα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χατζής.
Από τις πλατφόρμες έχουν αποχωρήσει περίπου 60 ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά δεν είναι ακόμα ικανός ο αριθμός για να ενισχυθεί η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση σε μόνιμους κατοίκους. Σήμερα, οι τιμές που κατά μέσο όρο διατίθενται τα διαμερίσματα στον Βόλο για βραχυχρόνια μίσθωση είναι 29 ευρώ την ημέρα και στην περίοδο της καραντίνας τα διέθεταν για 19 ευρώ. Πελάτες δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχουν και μέτρα ασφάλειας για τους ενοικιαστές.
«Εμείς ακόμα δεν έχουμε στη διάθεσή μας ακίνητα, που θα περάσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση», τόνισε η γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών κ. Σοφία Χαλκιά, επισημαίνοντας πως πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός και εάν θα έρθουν τουρίστες από τα Βαλκάνια.

Άλλοι μεσίτες, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα υπάρξει μαζική αποχώρηση με την ολική επαναφορά των φοιτητών, καθώς οι ιδιοκτήτες θέλουν «ασφάλεια» οικονομική σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα, η «είσοδος» στην αγορά 200 από τα 300 σήμερα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα στον Βόλο, θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στις τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Η πανδημία επιτάχυνε την έξοδο ορισμένων ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά ο αριθμός δεν θεωρείται ακόμα ικανός για να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.
Πάντως και πριν από τις συνέπειες της πανδημίας, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στον Βόλο είχε αρχίσει να καταγράφει σημάδια κόπωσης, ενώ και η Ένωση Ξενοδόχων είναι αποφασισμένη να «κυνηγήσει» τους ιδιοκτήτες, καθώς κανένα μέτρο ασφάλειας δεν λαμβάνεται για τους επισκέπτες, που θέλουν να φιλοξενήσουν.

Μεταξύ άλλων, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας «να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τ.μ. με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το υπουργείο Τουρισμού».
Σε έρευνα γνωστής ιστοσελίδας ακινήτων, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση τις τελευταίες 30 ημέρες. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020. Όπως αναφέρεται, σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα στα Πετράλωνα (44,40%), στον Νέο Κόσμο, (43,60%), στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και στον Πειραιά (27,20%). Σε ό,τι έχει να κάνει με την υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το