Τοπικά

Αυξήθηκαν σε μια χρονιά κατά 80 οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας – Πλησιάζουν πλέον τους 500 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της Μαγνησίας, αν όχι το μεγαλύτερο. Το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας αριθμεί φέτος 470 μαθητές, 80 περισσότερους από πέρυσι, αποτυπώνοντας τη δυναμική που εμφανίζει τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Είναι σαν να εγγράφηκε μια ολόκληρη Τάξη Γυμνασίου ή ΓΕΛ, όπου εδώ και λίγα χρόνια σε αρκετά από αυτά, γίνεται πραγματικός αγώνας για να κρατηθούν τα τμήματα και να μην χαθούν μαθητές. Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας ο αριθμός των μαθητών πλησιάζει ολοταχώς στους 500, θυμίζοντας αντίστοιχες επιδόσεις του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας προ πενταετίας.

«Φέτος υπάρχει μια αύξηση μαθητών στο σχολείο μας κατά 80 άτομα, που μας καθιστά το μεγαλύτερο μεταξύ των ΕΠΑΛ στη Μαγνησία από την άποψη του μαθητικού δυναμικού και ίσως το μεγαλύτερο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό» τόνισε η υποδιευθύντρια κ. Μαρία Κολυμένου και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο η δυνατότητα που ανοίγεται στους απόφοιτους για εισαγωγή στην επαγγελματική εκπαίδευση. Βλέπουμε και μια γενικότερη αλλαγή της αντίληψης από μαθητές και γονείς για το επαγγελματικό Λύκειο. Έρχονται γονείς και μας λένε πως θέλουν να εγγράψουν το παιδί τους στο ΕΠΑΛ, ώστε να μάθει μια ειδικότητα, να εξειδικευτεί σ’ αυτή και να μπορεί να βρει μια εργασία. Επίσης η αγορά εργασίας αρχίσει και δίνει μεγαλύτερη αξία στο πτυχίο του ΕΠΑΛ και στην παροχή γνώσεων που προσφέρονται».

Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας λειτουργούν τέσσερις τομείς, μηχανολογίας, εφαρμοσμένων τεχνών, δομικών έργων και ευεξίας-υγείας-πρόνοιας με έντεκα συνολικά ειδικότητες.
Από φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά και η ειδικότητα του μηχανοσυνθέτη αεροσκαφών για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ήδη την παρακολουθούν 20 άτομα.
Οι μαθητές διαλέγουν τομέα στη Β’ Τάξη Λυκείου και ειδικότητα στη Γ’ Τάξη Λυκείου. Όλες οι ειδικότητες έχουν τη δική τους δημοφιλία, αν και ιδιαίτερη τάση φαίνεται να υπάρχει για την κομμωτική, τη φυσικοθεραπεία, τη γραφιστική.
Το σχολείο έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση στην απορρόφηση των μαθητών στο πρόγραμμα της μαθητείας. Δεκάδες απόφοιτοί του εργάστηκαν για εννιά μήνες σε διάφορες επιχειρήσεις, ενώ κάποιοι προσλήφθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Βλέπουμε ότι κάτι κινείται στην αγορά. Για παράδειγμα φέτος υπάρχουν και μηχανουργεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να δεχτούν απόφοιτους στο πρόγραμμα μαθητείας» επισήμανε η κ. Κολυμένου.
Στο σχολείο συνεχίζονται και φέτος τα προγράμματα Εράσμους και μετακίνησης των μαθητών για πρακτική άσκηση σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις του εξωτερικού, μια δράση που ακολουθείται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το