Τοπικά

Αυξήθηκαν κατά 30% φέτος οι αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου

Δραματική είναι η αύξηση των αιτήσεων ακούσιας νοσηλείας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου φέτος, γεγονός που δείχνει ότι τα ψυχιατρικά περιστατικά έχουν αυξηθεί ραγδαία στη Μαγνησία και λόγω οικονομικής κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον χθες υποβλήθηκαν τέσσερις αιτήσεις πολιτών, για να νοσηλευθούν σε ψυχιατρικές δομές συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ συνολικά από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι αιτήσεις έχουν φθάσει τις 167… Δηλαδή έχουμε μία κατάθεση αίτησης ακούσιας νοσηλείας καθημερινά στην Εισαγγελία.
Πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις ήταν λιγότερες κατά 38 (129), που σημαίνει ότι η αύξηση φθάνει το 30%.

Συνολικά πέρυσι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το έτος ήταν 175, το 2016 138 και το 2015 135 και το 2014 174. Με βάση τα στοιχεία της Εισαγγελίας το 2013 οι αιτήσεις είχαν φθάσει τις 203, ενώ στα προ κρίσης χρόνια οι αριθμοί ήταν εξίσου υψηλοί, αφού για παράδειγμα το 2009 ο αριθμός των αιτήσεων είχε φθάσει τις 180.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μέσα σε ένα έτος κατατίθενται και δύο ή τρεις αιτήσεις από τους συγγενείς του ιδίου προσώπου για την ακούσια νοσηλεία του.
Σύμφωνα με το άρθρο 1687 του Αστικού Κώδικα, όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων.

Βάσει αυτού του νόμου συγγενείς ψυχικά πασχόντων απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και υποβάλλουν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας για τους πάσχοντες. Ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δείχνει την επιβάρυνση της ψυχικής κατάστασης και λόγω της κρίσης.
Σύμφωνα µε το άρθρο 95, παράγραφος 2 του Ν. 2071/92, οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής: Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να µην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή, να είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Επίσης, την αίτηση για την ακούσια νοσηλεία που απευθύνεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών, συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας. Σε ποσοστό 98% περίπου επί του συνόλου των σχετικών περιπτώσεων, οι ιατρικές γνωματεύσεις υπογράφονται από δύο ψυχιάτρους.
Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέτασή του.
Εξάλλου, το δικαστήριο, που δικάζει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αν κρίνει ότι οι γνωματεύσεις των δύο ψυχιάτρων που προσκομίζονται, διαφέρουν μεταξύ τους ή δεν είναι πειστικές ή ο επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου όπου έχει εισαχθεί ο ασθενής, διατυπώνει αντίθετη προς τις γνωματεύσεις γνώμη, διατάζει την εξέταση του ασθενή και από άλλο ψυχίατρο. Σε εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής, οι ασθενείς μεταφέρονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία για εξέταση και σύνταξη των σχετικών ψυχιατρικών γνωματεύσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το