Τοπικά

Αυξήθηκαν κατά 24% τα έσοδα του Νοσοκομείου Βόλου από ακίνητα την τελευταία τριετία

Κατά 24% αυξήθηκαν την τελευταία τριετία τα ετήσια έσοδα του Νοσοκομείου Βόλου από τα ακίνητα που διαθέτει σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός Μαγνησίας. Μάλιστα το 94% των ακινήτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο.
Για το Νοσοκομείο τα ακίνητα μπορούν να αποτελέσουν ένα σταθερό και καλό ετήσιο έσοδο, ώστε να καλύπτονται διάφορες ανάγκες.
Ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των κληροδοτημάτων ήταν μία από τις προτεραιότητες της παρούσας διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου.
Ωστόσο έπρεπε να ξεπεραστούν διάφοροι σκόπελοι, όπως ήταν το ιδιοκτησιακό και νομικό καθεστώς αρκετών από αυτά τα κληροδοτήματα, η οικονομική κρίση που αποθάρρυνε τους ενοικιαστές, αλλά και η απουσία ενός σχεδίου αξιοποίησής τους.

Η σύσταση και η επαναλειτουργία επιτροπής κληροδοτημάων ήταν ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των 65 ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, στον απολογισμό πεπραγμένων «το Νοσοκομείο διαθέτει περί των 65 ακινήτων, οικόπεδα εντός σχεδίου ή αγροτεμάχια. Η ιδιομορφία των διαθετών ή οι νομικές διεκδικήσεις εκ των συγγενών δεν επιτρέπουν σε ορισμένα την πλήρη και ασφαλή διαχείρισή τους. Η διοίκηση διαβλέποντας ότι η κατάθεση κτηματολογίου, η νομική διεκδίκηση και κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας θα προσφέρει ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στα επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης του νοσοκομείου, προχώρησε σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα οι κινήσεις που έκανε ήταν οι εξής: 1) Σύσταση και επαναλειτουργία επιτροπής κληροδοτημάτων, 2) ολοκληρώθηκε η ένταξη στο κτηματολόγιο του 94% των αγροτεμαχίων (υπολείπονται 2 αγροί στην περιφέρεια Λάρισας όπου είναι ανοιχτό το κτηματολόγιο), 3) με ανακοινώσεις στον Τύπο και τοπικές αναρτήσεις ανασύραμε το ενδιαφέρον για μεγάλης αξίας ακίνητα που μπορούν με μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση να προσφέρουν πόρους (εκτός ορίων προϋπολογισμού) για επενδύσεις στο νοσοκομείο, 4) ολοκληρώθηκε ανταλλαγή με τον Δήμο Βόλου ακινήτων που μας ανήκαν εξ ημισείας, 5) ολοκληρώθηκε ανταλλαγή ακινήτων με το Αρχαιολογικό Μουσείο (το υπουργείο Πολιτισμού), 6) με την επιμελή διαχείριση του αρχείου επετράπη η διάθεση προς εκμετάλλευση δύο ακινήτων στο κέντρο της πόλης του Βόλου».

Τα οικονομικά αποτελέσματα της νέας αυτής διαχείρισης των ακινήτων ήρθαν πολύ γρήγορα, καθώς μέσα σε μια τριετία τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24%. Πιο αναλυτικά από 35.000 ευρώ που ανέρχονταν το 2017, έφτασαν το 2019 στα 45.000 ευρώ και πλέον.
Έτσι το Νοσοκομείο διαθέτει ένα σταθερό ετήσιο έσοδο από τα κληροδοτήματα που μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, όπως κατέδειξε και η τελευταία τριετία, οπότε το «Αχιλλοπούλειο» άντλησε 10.000 ευρώ περισσότερα ετησίως.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το