Τοπικά

Αυξήθηκαν κατά 20% οι αποδέκτες των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ Πιλότος

Έχοντας κερδίσει τη μάχη με την πανδημία, τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ απευθύνουν και φέτος κάλεσμα ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απομόνωσης κυριαρχούν ως αναγκαία μέσα ενάντια στην πανδημία, η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα με σύνθημα «Στάσου πλάι μου» έρχεται να θυμίσει ότι η εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης αντιμετωπίζεται με αντίστροφη προσέγγιση.

Η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων στηρίζονται στην επαφή, την επικοινωνία, τη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο, τη σχέση, το μοίρασμα, την αποδοχή.

Αντίθετα, πρακτικές και πολιτικές διαχωρισμού, αποκλεισμού, στιγματισμού, τιμωρίας και καταστολής τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και σπρώχνουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια βαθύτερα στη χρήση και στο περιθώριο.

Για αυτό φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και κάθε μέρα, μειώνουμε τις αποστάσεις, στηρίζουμε όσους έχουν «κολλήσει», μεταδίδουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης.

546 άτομα απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος το 2019
Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ συνέχισε να επενδύει συστηματικά στην ευαίσθητη ηλικία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης και θεραπείας στους ίδιους και στις οικογένειές τους ήδη ακόμα και από την πρώιμη, πρωταρχική φάση εμπλοκής με τη χρήση ουσιών, την παραβατικότητα, τα «κωλύματα» με το διαδίκτυο, το αλκοόλ κ.α. Οι παρεμβάσεις εστίασαν τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στο σωφρονιστικό σύστημα (Επιμελητεία Ανηλίκων Βόλου, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσαβέτειας), τον πληθυσμό των προσφύγων κ.α.

Οι αποδέκτες των υπηρεσιών Έγκαιρης Παρέμβασης και Θεραπείας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ το 2019, έφηβοι από 13 ετών, ενήλικες, σημαντικοί άλλοι (οικογένεια, εργασία, σχολείο κ.α.) αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τα 546 άτομα.

Η πρόληψη, η ενημέρωση και η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, των γονέων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των επαγγελματικών ομάδων συνεχίζει να αποτελεί καίριο μέλημα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, επενδύοντας στην ανάπτυξη των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης και των δράσεων και θεσμικών συνεργασιών: Θεσμοθετημένες ετήσιες συμμετοχές στη θεματική εβδομάδα καθώς και στο φεστιβάλ εφηβικού και παιδικού βιβλίου. Παρεμβάσεις σε σχολεία με θεματικά σχέδια δράσης μέσω του προγράμματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας «υποστηρίζω την ελπίδα». Οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης φοιτητών, εκπαιδευτικών, εισαγγελέων, στελεχών ΤΟΜΥ κ.α.

Οι αποδέκτες των υπηρεσιών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε διάφορες περιοχές του νομού Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, στη διάρκεια του 2019, ανέρχονται συνολικά σε 4.550 άτομα.

Έρευνα σε μαθητές Γυμνασίων
Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ επένδυσε συστηματικά στο επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αναπτύσσοντας  εκπαιδευτικά εργαλεία, ασκήσεις και παρεμβάσεις, βασιζόμενα στη σύγχρονη βιβλιογραφία, ενισχύοντας την επιστημονική δανειστική  βιβλιοθήκη του και ολοκληρώνοντας και προβάλλοντας την έρευνα μεγάλης κλίμακας σε μαθητές Γυμνασίων της Μαγνησίας σε σχέση με συμπεριφορές και αντιλήψεις τους για τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ουσιών, διαδικτύου, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και άλλων. Επίσης συνεχίστηκε το εθελοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Προγράμματος με τις δράσεις και τη βιβλιοθήκη του Στεκιού πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» και την υποστήριξη και τις δράσεις του Συλλόγου φίλων, εθελοντών και οικογένειας.

 

Στο τέλος του 2019 εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ Δομής Έγκαιρης  Παρέμβασης και βραχείας φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους που  διαβιούν στο Πήλιο, τις Σποράδες καθώς και λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας. Η δομή προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2020, αφού πρώτα γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού και ενοικιαστεί κατάλληλο οίκημα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
– για πληροφορίες και συνεργασίες: Γραμματεία 24210 23439
– για ραντεβού: Συμβουλευτικό Κέντρο 24210 77055

                                   

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το