Τοπικά

Αύξηση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω του κορωνοϊού ζητά η Ζέττα Μακρή

Από το Γραφείο της Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
“Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, κατέθεσε σήμερα δύο κοινοβουλευτικές αναφορές προς τον υπουργό οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, προκειμένου να  ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και να επεκταθούν τα ήδη ανακοινωθέντα όχι μόνο στις περιοχές που, ήδη, έχουν εμφανισθεί κρούσματα κορωνοϊού αλλά και σε όλη την επικράτεια.

Η κ. Μακρή, θεώρησε εύλογη την ανησυχία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, το οποίο περιγράφει πολύ γλαφυρά τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας σε κλάδους της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, πλέον εμφανίζονται προβλήματα ρευστότητας σε όλη την επικράτεια και προκαλείται αδυναμία ανταπόκρισης των επιχειρηματιών στα τρέχοντα έξοδα και υποχρεώσεις σε κλάδους  όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το εμπόριο, αφού ο τζίρος αρχίζει να συρρικνώνεται λόγω της δικαιολογημένης φοβίας των καταναλωτών.

Ο δε Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας εμβαθύνει περισσότερο στα προβλήματα που επιφέρει η πανδημία και προτείνει επέκταση μέτρων στήριξης, όπως:

  • απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργίας και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά ή λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ
  • αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.
  • αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.
  • αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις πληττόμενες περιοχές και επιχειρήσεις.
  • αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  • προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.
  • κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας καθώς και
  • αναστολή καταβολής ενοικίων επιχειρήσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο τρέχοντος έτους και μέριμνα αποπληρωμής αυτών έως 31/12/2020.

Σκοπός της ενέργειας της κ. Μακρή είναι η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κρατικής διοίκησης προκειμένου να συμβάλει στη διασφάλιση της λειτουργίας των αγορών, στην ανακούφιση της δοκιμαζόμενης επιχειρηματικότητας αλλά και στην προστασία του κοινωνικού ιστού γενικότερα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το