Τοπικά

Αύξηση της ζήτησης για ακίνητα στον Βόλο – Με την αναστολή του ΦΠΑ αναμένεται αναζωογόνηση της κτηματαγοράς

Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ακίνητα σήμερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πέρσι και ο λόγος είναι η επικείμενη ψήφιση της αναστολής του ΦΠΑ 24% για όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1-1-2006. Τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα δεν ξεπερνάνε τα 200 σε Βόλο και Νέα Ιωνία, ενώ η πλειοψηφία των διαμερισμάτων είναι προσυμφωνημένα να πουληθούν. Από την άλλη το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ θα αναζωογονήσει και θα αναζωπυρώσει την κτηματαγορά και κρίνεται ως θετικό μέτρο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τόνισε ότι «η αναστολή του ΦΠΑ για τις οικοδομές που κτίστηκαν με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, δίνει τη δυνατότητα να αγοραστούν ακίνητα με συνολικό κόστος χαμηλότερο από ό,τι ίσχυε πριν. Πλέον η επιβάρυνση θα είναι μόλις 3% που είναι ο φόρος μεταβίβασης. Δηλαδή αν ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ επιβαρυνόταν με 24% ΦΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει 124.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί να πληρώσει 103.000 ευρώ (100.000 ευρώ συν 3% τον φόρο μεταβίβασης)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναστολή του ΦΠΑ έχει δημιουργήσει σταθεροποιητικές προς αυξητικές τάσεις στην καθαρή αξία του ακινήτου, ενώ η ζήτηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι τέτοιο καιρό και το διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα είναι σημαντικά μικρότερο. Τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία ποικίλλουν σε μεγέθη, δεν ξεπερνάνε τα 200 σε Βόλο και Νέα Ιωνία.
«Ήδη η πλειοψηφία των διαμερισμάτων ουσιαστικά είναι προσυμφωνημένα να πουληθούν μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή η αναστολή του ΦΠΑ» ανέφερε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου για να προσθέσει πως «πολλοί συνάδερφοι προγραμματίζουν να σηκώσουν, βέβαια με πολύ μετρημένα βήματα, κάποιες νέες οικοδομές και να πέσουν χρήματα στην αγορά».
Όσον αφορά στην αντιπαροχή, ο ίδιος επισήμανε ότι θα διευκολυνθεί, διότι ο οικοπεδούχος έπρεπε να αποδώσει ΦΠΑ 24% επί των χιλιοστών του οικοπέδου που έπαιρνε ως αντιπαροχή.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρείας RE/MAX Δομή στον Βόλο, σημείωσε ότι η αναστολή του ΦΠΑ είναι ένα πολύ θετικό μέτρο για την ανοικοδόμηση.

«Δεν πιστεύω ότι θα συντελέσει αυτό σε περαιτέρω μειώσεις τιμών στις κατοικίες, αλλά θα βοηθήσει να εξυπηρετηθεί μία πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για νεόδμητα ακίνητα αυτή τη στιγμή από αγοραστές, βέβαια σε φυσιολογικές τιμές και όχι σε τιμές που δεν μπορούν να απορροφηθούν» ανέφερε, τονίζοντας ότι για τον Βόλο οι τιμές αυτές κυμαίνονται από 1.400 έως 1.600 ευρώ το τ.μ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εφόσον κτιστούν νέες οικοδομές, αυτό θα δώσει μία γενικότερη ανάταση και σε παλαιά ακίνητα, τα οποία θα αρχίσουν να ανεβαίνουν λίγο οι τιμές τους, λόγω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να τα συγκρίνει με τα νεόδμητα. Οπότε θα αρχίσει να αγοράζει και λίγο πιο ακριβά τα παλαιότερα ακίνητα».
Τέλος ο κ. Γ. Καραγιάννης σημείωσε πως το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ θα αναζωογονήσει και θα αναζωπυρώσει την κτηματαγορά, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα πάρα πολύ θετικό μέτρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το