Τοπικά

Aύξηση της βίας κατά των γυναικών στην πανδημία

Εκδήλωση με θέμα «Βάζουμε STOP στη βία κατά των γυναικών» πραγματοποίησε χθες η επιτροπή ισότητας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας με προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Έλενα Κουντουρά. Πριν την εκδήλωση η κ. Κουντουρά έδωσε συνέντευξη Τύπου παρουσία των δυο βουλευτών Κατερίνας Παπανάτσιου και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Η κ. Κουντουρά επισήμανε ότι το φαινόμενο της βίας προϋπήρχε, ωστόσο, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι διαστάσεις του αποκαλύφθηκαν με το κίνημα #metoo. Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι πρέπει να αποδομηθεί η πατριαρχική νοοτροπία που θέλει το αγόρι κυρίαρχο και το κορίτσι υποταγμένο, τον άνδρα ανώτερο και τη γυναίκα κατώτερή του ή κτήμα του, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της εκπαίδευσης για να απορρίπτουν τα παιδιά τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και τα σεξιστικά στερεότυπα. Η κ. Κουντουρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην έκθεση που κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», ενώ ερωτηθείσα αναφορικά με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου απάντησε πως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η κοινωνική λειτουργός στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βόλου Θεοδώρα Πεσσιάνη ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό καταγράφεται αύξηση των γυναικών που απευθύνονται αρμοδίως για να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα. Η αύξηση αυτή οφείλεται πολύ, όπως είπε, και στην καραντίνα λόγω του Covid όπου οι γυναίκες παράμειναν κλεισμένες στα σπίτια τους μαζί με τους συζύγους τους. Αύξηση παρατηρείται και στις κλήσεις στη γραμμή SOS για περιστατικά βίας κατά των γυναικών 15900. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταγράφεται αύξηση και στις γυναίκες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα.

Ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 20 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. «Η διαμονή τους γίνεται ώς τρεις μήνες, καθώς στόχος είναι να αποτελεί για τις γυναίκες μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσουν να γίνουν ανεξάρτητες», δήλωσε. Ωστόσο παρατηρείται από κάποιες γυναίκες, ευτυχώς λίγες, να επιστρέφουν στο κακοποιητικό περιβάλλον από το οποίο προσπάθησαν να σωθούν. «Νιώθουμε πολλές φορές ματαίωση όταν συμβαίνει αυτό. Νιώθουμε, όμως, ικανοποίηση για τις γυναίκες που βοηθάμε και όταν βλέπουμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν έξω από τον κύκλο της βίας, θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι ο Ξενώνας διατηρεί επαφή με τις γυναίκες και μετά την αποχώρησή τους.

Από την πλευρά της η δικηγόρος Μαρία Αποστολάκη ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι επαρκές για να προστατέψει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Έχουμε ένα επαρκές πλέγμα κανόνων δικαίου το οποίο αν εφαρμοστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίκαιη αντιμετώπιση των θυμάτων για να βρουν δικαίωση. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται η χρήση όλων των δυνατοτήτων που ο νόμος προσφέρει, και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης κάτι που αποθαρρύνει τα θύματα. Δυστυχώς επίσης βλέπουμε πως αν δεν υπάρχει ένα οικογενειακό πλαίσιο να υποστηρίξει αυτές τις γυναίκες και αυτό συνιστά έναν επιβαρυντικό παράγοντα στο να καταγγείλουν την κακοποίηση που υφίστανται». Τόνισε επίσης πως το να καταγγείλει κανείς περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία δεν υπάρχει η προϋπόθεση καταβολής οποιουδήποτε παράβολου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το