Τοπικά

Αύξηση κύκλου εργασιών για την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας αύξησε τα μεγέθη της και στην τελευταία χρήση, επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση μετόχων, που πραγματοποιήθηκε προχθές.
Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας κ. Π. Βαρελάς παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση της Τράπεζας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η Τράπεζά μας αύξησε και σε αυτή τη χρήση τα μεγέθη, τις εργασίες και την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών αυξήθηκε κατά 23 εκατομμύρια ευρώ, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Με τα δεδομένα αυτά η Τράπεζα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2015, λόγω της αρνητικής επίδρασης των καταστάσεων που οδήγησαν στα capital controls. Σημαντική ήταν η καθαρή αύξηση των χορηγήσεων προς τους πελάτες, ανερχόμενη στα 13 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 8%. Σημειώνεται επίσης η μεγάλη αύξηση των ταμειακών ισοδυνάμων ανερχόμενη σε 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία αποτυπώνει την υψηλή ρευστότητα της Τράπεζας, όπως καταγράφεται με την υπερκάλυψη των σχετικών εποπτικών δεικτών καθ’ όλο το έτος.

Τα έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, αποτυπώνοντας την ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση των λοιπών τραπεζικών εργασιών. Η αξιοποίηση από το πελατολόγιο της Τράπεζάς μας των συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ, της χρήσης των πιστωτικών καρτών, του internet banking, των συσκευών POS από τους εμπόρους που συνεργάζονται μαζί μας, μαζί με τις «κλασικές» εργασίες, όπως οι εγγυητικές επιστολές, η διαχείριση των επιταγών κλπ, οδήγησαν σ’ αυτή τη θετική πορεία.

Όλα τα επιμέρους μεγέθη των αποτελεσμάτων (καθαρά έσοδα από τόκους, καθαρά έσοδα προμηθειών, συνολικά καθαρά έσοδα, αποτέλεσμα εκμετάλλευσης, αποτέλεσμα προ φόρων, και αποτέλεσμα μετά από φόρους) είναι θετικά στην τρέχουσα χρήση. Η καθαρή κερδοφορία προ φόρων της Τράπεζας ανήλθε στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σχέση με το αποτέλεσμα της προηγούμενης χρήσης. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε παρά τις υψηλές για ακόμη φορά προβλέψεις χορηγήσεων, οφειλόμενες στο χαρτοφυλάκιο των καθυστερημένων δανείων, που δημιουργήθηκε από την κρίση.

Παρά τη σημαντική κερδοφορία, η καθαρή θέση της Τράπεζας και επομένως η λογιστική αξία της μερίδας είναι μειωμένη, λόγω της επίδρασης από την πρώτη εφαρμογή κατά το έτος 2018 του νέου λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 9, που πρόσθεσε στις προβλέψεις της Τράπεζας επιπλέον ποσό 4,1 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/2067, επιβάρυνε (μετά την αφαίρεση του αναλογούντα αναβαλλόμενου φόρου) απευθείας την καθαρή θέση. Με την πορεία της κερδοφορίας της Τράπεζας αναμένεται ότι η επίπτωση αυτή θα υπερκαλυφθεί στα επόμενα έτη.

Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αποτέλεσε και για την προηγούμενη χρήση ένα τα κεντρικά στοιχεία της δράσης μας και η θετική του αντιμετώπιση, κατ’ αρχήν με την αναμενόμενη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας καθώς και με τη χρήση μέτρων όπως οι πωλήσεις δανείων και του νέου πλαισίου που διαμορφώθηκε για τους πλειστηριασμούς, θα προσφέρει επιπλέον έσοδα και ρευστότητα, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές, ότι μόλις υπάρξει εξομάλυνση στον τομέα αυτό, η κερδοφορία θα εκτοξευθεί .

Λειτουργικά η Τράπεζά μας προετοιμάζεται για την εγκατάσταση της νέας τραπεζικής εφαρμογής, η οποία όχι μόνο θα στηρίξει τις υπάρχουσες λειτουργίες της, αλλά θα διευρύνει τις προσόδους λόγω της δυνατότητας προσθήκης νέων εργασιών. Ήδη εντός του 2019 προχωρά από ειδική ομάδα η παραμετροποίηση της εφαρμογής και η μετάπτωση των δεδομένων, ώστε στις αρχές του 2020, να αρχίσει η λειτουργία στο νέο περιβάλλον.

Επίσης συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού που διαμορφώνονται στον τραπεζικό χώρο όπως το open banking.

Σχεδιάζοντας ένα λαμπρό μέλλον για την Τράπεζά μας, θα πρέπει από σήμερα να λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται, για να δημιουργήσουμε μια πορεία ταυτόχρονης αντιμετώπισης, αφενός των προβλημάτων που μας κληρονόμησε η κρίση και αφετέρου των προκλήσεων που μας θέτει το εξαιρετικά ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον. Το πιο σημαντικό – απαραίτητο μέτρο είναι η κεφαλαιακή μας ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε άμεσα και σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης που έγινε πριν από λίγο καιρό, σε διαδικασία αύξησης των εποπτικών κεφαλαίων, με ταυτόχρονη προσφορά συνεταιριστικών μερίδων και έκδοση ομολόγων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το