Τοπικά

Αύξηση κατανάλωσης και τιμών στα ψάρια ενώ μειώνονται τα ιχθυαποθέματα στον Παγασητικό

Αυξημένη μέχρι και 30% είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι η κατανάλωση ψαριών στη Μαγνησία, μια εξέλιξη που ικανοποιεί τους παράκτιους αλιείς που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με πολλά έξοδα λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, όμως, η μείωση των ιχθυαποθεμάτων στον Παγασητικό, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο είναι ένα άλλο κομμάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αλιείς. Μάλιστα η μείωση των ιχθυαποθεμάτων έχει επιφέρει ήδη και την αύξηση στις τιμές, καθώς η κατανάλωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα πολύ λαχταριστά ψάρια του Παγασητικού και του Αιγαίου επιλέγουν να απολαύσουν πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, που αυτή την περίοδο κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή μας.

Συγχρόνως το ψάρι είναι μια πολύ καλή γευστική επιλογή για το καλοκαίρι και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Βολιώτες που τα προτιμούν στο πιάτο τους.
Ο πρόεδρος των Αλιέων Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης επισήμανε πως «φέτος παρατηρείται μια αύξηση στην κατανάλωση ψαριών γύρω στο 20-30% σε σχέση με πέρσι. Αυτό φαίνεται από τις πωλήσεις που γίνονται τόσο στους επαγγελματίες, όσο και απευθείας στο κοινό. Η αύξηση της κατανάλωσης έχει διπλή ερμηνεία. Από τη μια καταγράφεται μια αύξηση στον τουρισμό και οι επισκέπτες θέλουν στην περιοχή μας να τρώνε και ψάρι. Από την άλλη το ντόπιο καταναλωτικό κοινό επιλέγει το ψάρι στη διατροφή του και αυτό είναι θετικό».
Τα θετικά, όμως, νέα για τους αλιείς, μάλλον τελειώνουν, κάπου εδώ, καθώς, όπως αναφέρουν το υψηλό κόστος στην κίνηση των καϊκιών τους λόγω του πετρελαίου, τους έχει γονατίσει.
«Από ένα ευρώ το λίτρο που ήταν πέρσι το πετρέλαιο, φέτος έχει φτάσει στο 1,34 ευρώ και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο μας» ανέφερε ο κ. Ξηραδάκης.

Ο πρόεδρος των αλιέων Βόλου Χρήστος Ξηραδάκης

Μειώνονται τα ιχθυαποθέματα
Παράλληλα επισήμανε το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων. «Βλέπουμε τόσο στον Παγασητικό, όσο και στο Βόρειο Αιγαίο λιγότερα ψάρια. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται φέτος το καλοκαίρι και έχει διάφορες εξηγήσεις. Αρχικά ήταν το φυτοπλαγκτόν, μετά ήρθε η αύξηση της θερμοκρασίας και ακολούθησε η αύξηση της θερμοκρασίας και στα νερά που δημιούργησε ξανά το φυτοπλαγκτόν. Για τους λόγους αυτούς τα ψάρια που μπορούμε να αλιεύσουμε, είναι πλέον λιγότερα. Να αναφέρουμε για παράδειγμα πως, αν ένα καΐκι μπορούσε να ψαρέψει σε μια μέρα 10-30 κιλά κουτσομούρες, τώρα με δυσκολία θα πιάσει πάνω από τρία κιλά».

Αύξηση τιμών
Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων σε συνδυασμό με την άνοδο στην κατανάλωση, έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, αύξηση στις τιμές των ψαριών που τη βλέπουν ήδη οι καταναλωτές. «Σε αυτές τις δύο αιτίες πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση του κόστους στο πετρέλαιο που επέφερε άνοδο στις τιμές των ψαριών» είπε ο κ. Ξηραδάκης.
Οι αλιείς ανέφεραν πως «αν δεν αυξάνονταν οι τιμές οι αλιείς δεν θα είχαν κανένα έσοδο, αφού ίσα-ίσα θα κάλυπταν τα έξοδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το