Τοπικά

Αύξηση αναγκών για τρόφιμα από Βολιώτες – Πάνω από 2 τόνοι μοιράστηκαν από την Ομάδα Αλληλοβοήθειας

Καθημερινό αγώνα για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συμπολίτες που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, δίνουν συνεχώς τα μέλη της Ομάδας Αλληλοβοήθειας Βόλου, που χάρη στη συμπαράσταση εκατοντάδων Βολιωτών που ενισχύουν την προσπάθειά τους, κατάφεραν το φετινό Πάσχα να μοιράσουν περισσότερους από δύο τόνους τροφίμων σε συνολικά 54 οικογένειες.

Το πασχαλινό εγχείρημα άρχισε πριν 10 ημέρες και μέχρι στιγμής δόθηκαν σε οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια, έχοντας οι περισσότερες ανήλικα παιδιά κάτω των 10 ετών, πάνω από δύο τόνοι τρόφιμα, 400 κιλά κοτόπουλο και χοιρινό, όπως επίσης 10 αρνιά προσφορά επιχειρηματιών της περιοχής. Επιπλέον μοιράστηκαν 100 λαμπάδες και 2.500 ευρώ σε διατακτικές για την αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών από σούπερ μάρκετ σε 25 οικογένειες (από 100 ευρώ η καθεμία). Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι δικαιούχοι άλλου βοηθήματος, όπως για παράδειγμα του ΤΕΒΑ, ή δεν λαμβάνουν είδη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου, καθώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως νεόπτωχοι από τη στιγμή που η φορολογική τους δήλωση για το 2019 δεν τους εντάσσει στην παραπάνω κατηγορία, όντας κατά κάποιο τρόπο «αόρατοι». Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αλληλοβοήθειας Βόλου Γρηγόρης Γαγάρας, αφού πρώτα ευχαριστεί όλους όσοι ενισχύουν την προσπάθεια που καταβάλλουν και κυρίως χωρίς να θέλουν να προβάλλονται, τονίζει πως κάθε μήνα οι ανάγκες για βοήθεια αυξάνονται, καθώς δέχονται τουλάχιστον 10 επιπλέον τηλεφωνήματα από Βολιώτες και Βολιώτισσες που ζητούν βοήθεια για να στρώσουν το καθημερινό τραπέζι… Εκτιμά πως το παραπάνω γεγονός οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των ανέργων, λόγω και των επαγγελμάτων που βρίσκονται στον «πάγο», όπως είναι ο πολυπληθής σε αριθμό απασχολούμενων κλάδος της εστίασης. Περιγράφει με μελανά χρώματα την εικόνα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στον Βόλο, με την Ομάδα κάθε Σάββατο να επισκέπτεται τη λαϊκή αγορά της οδού Γιάννη Δήμου, προκειμένου να συγκεντρώσουν φρούτα και λαχανικά για τις οικογένειες που στηρίζουν. Όταν με το καλό μαζέψουν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι τα προϊόντα που τους παραχωρούν οι επαγγελματίες, στρίβοντας στη γωνία ήδη τους περιμένει κόσμος που τους ζητεί λίγα από το καλάθι για να περάσει την ημέρα…

Πλήττεται και η μεσαία τάξη

Το πρόβλημα της φτωχοποίησης αρχίσει να επηρεάζει και τη λεγόμενη μεσαία τάξη και για του λόγου το αληθές ο κ. Γαγάρας παραθέτει το παράδειγμα ενός Βολιώτη περίπου 45 ετών πρώην επιχειρηματία, ο οποίος ασχολούνταν με την εστίαση και επειδή δεν μπορούσε να αντέξει στα έξοδα έβαλε οριστικό «λουκέτο» στο κατάστημά του. Ο συγκεκριμένος ποτέ στο παρελθόν δεν είχε προβληματιστεί στο πώς θα βγάλει τα απαραίτητα προς το ζην, ωστόσο, πλέον επικοινώνησε με την Ομάδα ζητώντας λίγο απορρυπαντικό για να πλύνει τα ρούχα του ανήλικου παιδιού του…

«Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, πιστεύω ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δούμε ανάλογες καταστάσεις με αυτές του 2010 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης» εκτιμά ο κ. Γαγάρας προσθέτοντας «τα πολύτιμα μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη σκοτεινή και περίεργη εποχή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα».

Οι ανάγκες όμως δεν σταματούν μόνο στις γιορτές, αλλά συνεχίζονται και έτσι όσοι επιθυμούν μπορούν να ενισχύσουν την Ομάδα, με όσπρια, αλεύρι, λάδι, τοματοπελτέ, δημητριακά, μέλι, μαρμελάδες, ψωμί για τοστ (μικρά), μπισκότα, τυρί για τοστ, αλλαντικά, φρέσκο γάλα, πάνες νο 4, 5 ,6 και μωρομάντηλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το