Τοπικά

Αύξηση 28% στα τετραγωνικά μέτρα μετά τις δηλώσεις – Στους 30 Δήμους με τα περισσότερα αδήλωτα τ.μ. ο Βόλος

Πάνω από 430.000 αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα προέκυψαν στο Δήμο Βόλου μετά τις αιτήσεις για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα στοιχεία από δημοσίευμα της «Καθημερινής» δείχνουν ότι η επιφάνεια των τετραγωνικών μέτρων αυξήθηκε κατά 28% μετά και τις δηλώσεις των οποίων η υποβολή συνεχίζεται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα η επιφάνεια των τετραγωνικών μέτρων βάσει της ΔΕΔΔΗΕ ανερχόταν στο Δήμο Βόλου στα 1.560.745 τετραγωνικά μέτρα και μετά τις δηλώσεις για τις διορθώσεις η συνολική επιφάνεια αυξήθηκε στα 1.993.360 τετραγωνικά μέτρα, που σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 28%. Μάλιστα ο Δήμος Βόλου συγκαταλέγεται στους 30 Δήμους με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» «Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ μέσω της πλατφόρμας, χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες – εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι μήνες της καραντίνας – για να αποκαλυφθούν περισσότερα από 36 εκατ. τ.μ. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζονταν στους Δήμους της χώρας ότι είχαν συνολική επιφάνεια 102 εκατ. τετραγωνικών… θυμήθηκαν ότι λείπουν χώροι και αύξησαν την αθροιστική επιφάνεια των ακινήτων τους στα 138 εκατ. τετραγωνικά ή κατά 35%. Δεδομένου ότι η ελάχιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται γύρω στο 1,3 ευρώ χωρίς το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται επί της αξίας του ακινήτου, η εκτίμηση για πρόσθετα ετήσια έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί και μετριοπαθής, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο 25 ημερών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Το ότι οι Έλληνες ανταποκρίνονται την τελευταία στιγμή αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά: Στις 22 Αυγούστου, είχαν αποκαλυφθεί περίπου 21 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά και μέσα σε μια εβδομάδα υποβλήθηκαν δηλώσεις από 600.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι και αποκάλυψαν επιπλέον 15 εκατ. τετραγωνικά.

Τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά:
– Σε πέντε Δήμους της χώρας αποκαλύφθηκαν πάνω από 500.000 τετραγωνικά ανά Δήμο. Ξεχωρίζουν, όπως αναφέρθηκε, η Ζάκυνθος, η Κεντρική Κέρκυρα, η Λάρισα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης.
– Σε 46 Δήμους έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 200.000 έως 500.000 τετραγωνικά ανά Δήμο.
– Εκτός από τα απόλυτα νούμερα, εντυπωσιάζουν και τα ποσοστά. Το μέσο ποσοστό αύξησης ανά τη χώρα διαμορφώνεται στο 35%. Προκύπτει από τη σύγκριση των τετραγωνικών που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ (και κατά συνέπεια των Δήμων) και των τετραγωνικών που δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες ύστερα όμως από τη διασταύρωση των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της εφορίας.

Στους μικρότερους Δήμους, το ποσοστό αύξησης φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το… 1.000%. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αστυπάλαιας είδαν τα δηλωμένα τετραγωνικά να αυξάνουν από μόλις 289 σε 6.443, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Φούρνους. Σε τουλάχιστον 22 Δήμους καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δηλωμένων τετραγωνικών. Μακρύς ο κατάλογος και περιλαμβάνει τα Τέμπη (από 41.000 τετραγωνικά φτάσαμε μέχρι στιγμής στα 274.000), η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Ικαρία, τα Μετέωρα, η Γορτυνία κ.λπ.
Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα, αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200%, ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Ειδικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται αναζωπύρωση στο κύμα υποβολής αιτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς θα ανταποκριθούν πάνω από δύο εκατ. Ιδιοκτήτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το