Τοπικά

Αύξηση 200-300 ευρώ το τετραγωνικό στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων

 

Η αύξηση των υλικών κατασκευής έχει επηρεάσει σημαντικά τις τιμές νεόδμητων ακινήτων, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα στους κατασκευαστές. Η εξέλιξη αυτή έχει συνέπειες τόσο στις ανακαινίσεις και ανακατασκευές υφιστάμενων κατοικιών, όσο και στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές.

Το κόστος κατασκευής μιας νεόδμητης κατοικίας έχει ξεπεράσει τα 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το τελευταίο εξάμηνο, κάτι που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους κατασκευαστές, οι οποίοι πούλησαν από τα σχέδια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τόνισε πως οι αυξήσεις στα υλικά κατασκευής έχουν επηρεάσει τις ανακαινίσεις και ανακατασκευές κατοικιών, αλλά και τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές. Η αύξηση του κόστους κατασκευής μιας νεόδμητης κατοικίας φτάνει σήμερα στα 200-300 ευρώ το τ.μ. σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη πριν από ένα εξάμηνο. «Αυτή τη στιγμή το κόστος είναι αυξημένο κατά 300 ευρώ το τ.μ. κατά ελάχιστο», επισήμανε χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση όσους κατασκευαστές είχαν σπεύσει να πουλήσουν από τα σχέδια, πριν ολοκληρωθούν οι οικοδομές τους, μια πάγια πρακτική από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά. Στα θετικά είναι το γεγονός, πως θα υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, καθώς το μέτρο αναμένεται να παραταθεί και μετά το τέλος του 2022, με τις πληροφορίες, κατά τον κ. Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, να λένε ότι θα πάει για τέλος του 2023. Όσον αφορά στην ανακατασκευή, ο ίδιος σημείωσε πως οι προσφορές πλέον έχουν χρονικό περιορισμό, διότι ανά 15νθήμερο οι τιμές σχεδόν σε όλα τα υλικά αυξάνονται από 5% έως 7% και κυρίως αυτά που έχουν σχέση με το σίδερο και το πλαστικό. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προϋπολογίσεις το κόστος μιας ανακατασκευής, ακόμα και μιας οικοδομής. Μέχρι να αποφασίσει ο πελάτης, αν θα προχωρήσει, πιθανόν το κόστος να έχει αυξηθεί», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η συνεχόμενη αύξηση στο κόστος κατασκευής: «Όποιος πούλησε κατά το τελευταίο εξάμηνο από τα σχέδια και η οικοδομή δεν έχει προχωρήσει και τον «πρόλαβαν» οι ανατιμήσεις στα υλικά, τότε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόβλημα, ιδίως αν έχει «άνοιγμα». Κατασκευαστές θα ζοριστούν να ολοκληρώσουν οικοδομές, ειδικά ένας «μικρός» κατασκευαστής χωρίς ρευστότητα. Ένας «δυνατός» κατασκευαστής με ρευστότητα, δεν θα μπει τουλάχιστον μέσα». Ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται πολύ καλύτερη έρευνα αγοράς, όσον αφορά στην προμήθεια των υλικών κ.λπ. «Είναι λάθος να υποβαθμιστεί η ποιότητα. Ενεργειακά οι απαιτήσεις έχουν ανέβει και η ποιότητα κατασκευής επίσης σε σχέση με το παρελθόν», επισήμανε. Η αύξηση στο κόστος κατασκευής θα πάει παραπίσω οικοδομές. «Θα υπάρξουν περιπτώσεις και στον Βόλο με οικοδομές να πηγαίνουν παραπίσω. Δύσκολα κάποιος κατασκευαστής να ξεκινήσει νέα οικοδομή εκτός του κέντρου, σε περιοχές, για παράδειγμα, όπως η Νέα Δημητριάδα, η Χιλιαδού ή άνω της Αναλήψεως, διότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και η τιμή πώλησης είναι παρακάτω από την τιμή κατασκευής», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. Ο ίδιος σημείωσε πως οι κατασκευαστές έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα: «Τα καλά συνεργεία είναι δυσεύρετα μετά από 12 χρόνια κρίσης. Οι περισσότεροι έφυγαν στο εξωτερικό. Συνεργεία για τις «βαριές» δουλειές, όπως είναι οι εργολάβοι σκυροδέματος, απέμειναν ελάχιστα, τα οποία δεν είναι και φτηνά. Σε συνδυασμό με τα ακριβά υλικά κατασκευής, ίσως να δημιουργηθεί αδιέξοδο στους κατασκευαστές». Τέλος συμβουλεύει πως χρειάζεται καλύτερη αξιολόγηση οικοπέδου και ο υποψήφιος αγοραστής να είναι προσεκτικός στην επιλογή των κατασκευαστικών γραφείων και τη φερεγγυότητά τους: «Στον Βόλο δεν έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα, μιας και στη συντριπτική πλειονότητα μιλάμε για μικρομεσαία γραφεία και οικογενειακές επιχειρήσεις».

Ανοδική η πορεία στο κόστος της κατασκευής


Από την πλευρά του ο πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής κ. Γιώργος Παπακώστας τόνισε πως οι μέχρι τώρα αυξήσεις που έχουν επέλθει στα υλικά κατασκευής είναι περίπου στο 30% κατά μέσο όρο. Ο λόγος, κατά τον ίδιο, είναι ο κορωνοϊός και ο πόλεμος, με την ενεργειακή κρίση, που έχει «εκτοξεύσει» στα ύψη τα κόστη. «Το δυστύχημα είναι πως βλέπουμε ότι αυτή η τάση είναι συνεχώς ανοδική», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Ήδη παίρνουμε μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με τις περισσότερες εταιρείες να αυξάνουν από 5% έως 10% τα υλικά κατασκευής. Έτσι το 30% της αύξησης μπορεί να φτάσει στο 40%». Η αύξηση στο κόστος κατασκευής έχει επηρεάσει τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές και έχει φέρει σε δύσκολη θέση κατασκευαστές. Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, υπάρχουν δύο κατηγορίες: «Η μία κατηγορία είναι οι κατασκευαστές που έχουν ξεκινήσει την οικοδομή και πούλησαν διαμερίσματα από τα σχέδια ακόμα, όπου εκεί «απορροφούν» την αύξηση στο κόστος κατασκευής. Αυτοί οι κατασκευαστές θα επωμιστούν την όποια αύξηση. Η άλλη κατηγορία είναι οι κατασκευαστές που δεν έχουν πουλήσει ακόμα και είναι στη φάση της κατασκευής, οι οποίοι αναγκάζονται να ενσωματώσουν στην τιμή του διαμερίσματος, όσο μπορούν, την αύξηση στο κόστος κατασκευής». Ο πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής επισήμανε πως ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί ακόμα την αύξηση των 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αλλά σιγά-σιγά αυτή η αύξηση πρέπει να ενσωματωθεί στην τιμή του διαμερίσματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το