Τοπικά

Αύξηση 20% στο μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ και μείωση στα ΓΕΛ του χρόνου – Στοιχεία για τη Μαγνησία

Αύξηση 20% των μαθητών που θα φοιτήσουν την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Επαγγελματικά Λύκεια, καταγράφεται στα στοιχεία της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μια εξέλιξη όμως που δημιουργεί και προβληματισμό στα Γενικά Λύκεια, καθώς μειώνεται εκεί ο μαθητικός πληθυσμός.
Βέβαια η κυριότερη αιτία της μείωσης είναι δυστυχώς η υπογεννητικότητα, όπου τα στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά και αυτό επηρεάζει την κατάσταση κυρίως μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Μουρτζούκου μια πρώτη σύσκεψη διευθυντών Γενικών Λυκείων για το ζήτημα της κατανομής των μαθητών στα ΓΕΛ της πόλης όπου δεν έλειψε ο μεγάλος προβληματισμός των παρευρισκομένων για τον αριθμό μαθητών που θα λάβουν, με συνέπεια αρκετοί να εκφράζουν επιφυλάξεις και παράπονα για τη συγκρότηση τμημάτων.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «τα στοιχεία από τις δηλώσεις προτίμησης των μαθητών της Γ’ Τάξης Γυμνασίων δείχνουν για τον Βόλο μείωση των μαθητών στα ΓΕΛ την ερχόμενη σχολική χρονιά κατά 165 άτομα και αντίστοιχα μια αύξηση του μαθητικού πληθυσμού κατά 20% στα ΕΠΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε την πρώτη σύσκεψη παρουσία των διευθυντών ΓΕΛ της πόλης και της ΕΛΜΕ για να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και ποια περιθώρια δράσης υπάρχουν αναφορικά με την κατανομή των μαθητών από τα Γυμνάσια στα ΓΕΛ στο πλαίσιο πάντοτε της ισότιμης αντιμετώπισης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόπερσι το 20% των μαθητών της Γ’ Τάξης Γυμνασίων επέλεξαν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ. Ειδικότερα από τους 1.929 μαθητές της Γ’ Τάξης είχαν επιλέξει τα ΕΠΑΛ οι 481 και τα ΓΕΛ οι 1.488.

Πέρυσι από τους 2002 μαθητές της Γ’ Τάξης οι 1.573 μαθητές επέλεξαν τα ΓΕΛ και οι 429 τα ΕΠΑΛ, δηλαδή ποσοστό 18,5% παιδιών που στράφηκαν στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Φέτος το ενδιαφέρον για τα ΕΠΑΛ αυξήθηκε και από το 18,5% που ήταν πέρυσι έφτασε φέτος στο 23%.
Βέβαια σε σχέση με την Ευρώπη το ποσοστό παραμένει χαμηλό, αφού στις χώρες του εξωτερικού στην επαγγελματική εκπαίδευση στρέφεται τουλάχιστον το 60% των μαθητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το