Τοπικά

Αύξηση 18% της αγοράς ακινήτων στη Μαγνησία από Αλβανούς μετανάστες

Η φυγή χιλιάδων μεταναστών αλβανικής καταγωγής από τη Μαγνησία από τη μια και η στροφή όσων απέμειναν στον τουρισμό ως εναλλακτική μετά την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελούν τις δύο όψεις της αντίδρασης των μεταναστών που ζουν στον τόπο μας και οι οποίοι βίωσαν με άσχημο τρόπο τη δεκάχρονη οικονομική κρίση.

Μάλιστα το κύμα φυγής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν αρκετοί δεν είχαν ήδη αποκτήσει σπίτια. Είναι ενδιαφέρον πως από την αρχή την κρίσης μέχρι και σήμερα αυξήθηκαν κατά 18% οι αγορές οικιών από μετανάστες που τα αναπαλαίωσαν και ζουν με τις οικογένειές τους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών κ. Ασίμ Κούκα μίλησε για αυτά τα θέματα στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr.
Πολλοί Αλβανοί μετανάστες που διαβιούν στον Νομό επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες την Αλβανία για τις γιορτές και είδαν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για όσους έχασαν τα σπίτια τους από τον πρόσφατο σεισμό στη γειτονική χώρα.

Ερημώνουν χωριά
«Επισκέφθηκα την Αλβανία στις γιορτές με την οικογένειά μου και είδα την κατάσταση που επικρατεί. Αρκετές οικογένειες που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του σεισμού, διαμένουν σε ξενοδοχεία μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ωστόσο πολλοί άλλοι μένουν στις σκηνές που έχουν εγκατασταθεί στα γήπεδα και το κρύο είναι πολύ έντονο. Πάντως ο λαός της Αλβανίας συγκινήθηκε από τη μεγάλη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα, η οποία ήταν και η πρώτη που ανταποκρίθηκε» ανέφερε ο κ. Κούκα.
Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, είπε πως «υπάρχει και εκεί έντονο το φαινόμενο της μετανάστευσης. Σε 10-15 χρόνια ολόκληρα χωριά θα έχουν ερημώσει από νέους που μεταναστεύουν στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία. Η ανάπτυξη στη χώρα μου στηρίζεται κυρίως μέσω του τουρισμού, καθώς η Αλβανία έχει μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση».

Έφυγαν 2.500 από τη Μαγνησία
Ο κ. Κούκα αναφέρθηκε στους μετανάστες της Μαγνησίας λέγοντας πως «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αγγίζουν τους 8.700, ενώ το 2010 ήταν περισσότεροι και συγκεκριμένα 11.000. Έτσι έφυγαν περίπου 2.500 μετανάστες που πήγαν στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη για να βρουν εργασία. Και ίσως να ήταν περισσότεροι αυτοί που θα έφευγαν, αν δεν υπήρχαν οι αγορές σπιτιών και το γεγονός ότι πολλοί έχουν οικογένειες».

Αύξηση αγοράς ακινήτων
Ένα νέο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς μετανάστες.
«Επειδή πολλοί μετανάστες έκαναν οικογένειες στη Μαγνησία, αποφάσισαν να αγοράσουν και σπίτι. Έτσι από το 2010 μέχρι και το 2018 βλέπουμε μια αύξηση στις αγορές ακινήτων που αγγίζουν το 18%. Κυρίως πρόκειται για παλιά διαμερίσματα και σπίτια, με κόστος αγοράς μεταξύ 20.000-60.000 ευρώ κατά μέσο όρο, καθώς είδαμε και την πτώση τιμών στα ακίνητα, τα οποία αναπαλαιώνουν, ανακατασκευάζουν, καθότι πολλοί είναι και τεχνίτες και τα κάνουν ξανά κατοικήσιμα. Πρόκειται για μετανάστες που δούλευαν για χρόνια στην Ελλάδα, μπόρεσαν να μαζέψουν κάποια χρήματα και μαζί με κάποιο δάνειο που έλαβαν, απέκτησαν το δικό τους σπίτι για την οικογένειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, δεν ήταν εύκολο να γίνουν για δεύτερη φορά στη ζωή τους μετανάστες».

Στον τουρισμό
Πολλοί μετανάστες στη Μαγνησία εργάζονταν στην οικοδομή που δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση. «Από την οικοδομή αρκετοί στράφηκαν στον τουρισμό, όπου εργάζονται για έξι μήνες και μετά μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Επίσης κάποιοι συνδυάζουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή για έξι μήνες εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης ή ξενοδοχεία και τους άλλους μήνες είναι στις καλλιέργειες για να μαζεύουν τα προϊόντα. Κάποιοι άλλοι κάνουν μεροκάματα ως τεχνίτες, ενώ υπάρχουν και μερικοί που άνοιξαν δικιά τους επιχείρηση» επισήμανε ο κ. Ασίμ Κούκα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το