Τοπικά

Αυξήσεις στις τιμές των κηπευτικών – Μικρότερες ποσότητες σε τομάτες και αγγούρια λόγω ζέστης

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μείωση στην παραγωγή ποσοτήτων σε κηπευτικά είδη, όπως είναι οι τομάτες, τα αγγούρια, τα φασολάκια, ενώ, αν συνεχιστεί ο μίνι καύσωνας, δεν αποκλείεται οι απώλειες να επεκταθούν και αλλού.

Τις τελευταίες ημέρες στους πάγκους των λαϊκών αγορών οι καταναλωτές διαπιστώνουν όλο και περισσότερο την απουσία ορισμένων κηπευτικών ειδών, όπως είναι οι τομάτες, τα αγγούρια, τα φασολάκια και άλλα.
Μάλιστα παραγωγοί που στηρίζονται κυρίως σε αυτά τα είδη, έχουν αραιώσει τις παρουσίες τους και επιλέγουν τις καλύτερες ως προς την κατανάλωση για τη λαϊκή αγορά, όπως είναι η Παρασκευή, το Σάββατο.

Έτσι χθες στη λαϊκή αγορά που διεξάγεται επί της οδού Δημάρχου Γεωργιάδου έλειπαν και πάγκοι, ενώ και οι ποσότητες στα προαναφερθέντα είδη ήταν περιορισμένες.
Μάλιστα παρατηρείται και το φαινόμενο της αύξησης της τιμής, καθώς ο περιορισμός των ποσοτήτων σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης προκαλεί ανοδικές τάσεις. Μάλιστα αυτή η αύξηση είναι μεγαλύτερη και σε άλλα σημεία πώλησης, εκτός λαϊκών αγορών.
Ο πρόεδρος των παραγωγών στη λαϊκή αγορά κ. Απόστολος Τσακανίκας επισήμανε πως «εδώ και 20 μέρες διανύουμε μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών που έχει επιπτώσεις στην παραγωγή των ειδών. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα φυτά αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον μέχρι και 28 βαθμούς. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και συνεχής, τότε τα λουλούδια πέφτουν, η παραγωγή σταματά και οι ποσότητες είναι λιγότερες».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «παρατηρούμε αυτή την περίοδο το φαινόμενο να έχουμε μικρές ποσότητες σε τομάτες, αγγούρια, φασολάκια. Μικρότερη μείωση υπάρχει και σε κάποια άλλα, όπως οι πιπεριές, οι μελιτζάνες. Πάντως αν ο μίνι καύσωνας συνεχιστεί, το πρόβλημα θα επεκταθεί και αλλού».
Σύμφωνα με τους παραγωγούς το πρόβλημα είναι έντονο φέτος λόγω θερμοκρασιών, ενώ πέρυσι δεν υπήρχε τέτοια κατάσταση.
«Φέτος οι ποσότητες είναι μικρότερες, ενώ «τσίμπησαν» λίγο και οι τιμές. Βέβαια στη λαϊκή αγορά το ζήτημα των αυξήσεων δεν είναι αισθητό. Άλλωστε στη χονδρική αγορά ένα κιλό τομάτες πωλείται μέχρι και 1,80 ευρώ, ενώ στη λαϊκή αγορά ο καταναλωτής βρίσκει το ένα κιλό τομάτες από ένα ευρώ έως 1,50 ευρώ.
Μάλιστα λόγω του καύσωνα που υπάρχει στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολες και οι εισαγωγές, αφού και στο εξωτερικό υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα.
Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ετοιμάζουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν στον νέο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη με το κυριότερο να είναι το κόστος παραγωγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το