Τοπικά

Αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά, μείωση έως 70% της κίνησης στις λαϊκές αγορές 

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων περιμένει να ζήσει από το επίδομα της κυβέρνησης, αλλά οι βασικές τροφές επιβίωσης ανέβηκαν στα ύψη μέσα σε ένα 15νθήμερο, τον Μάρτιο.

Τα οπωρολαχανικά και τα φρούτα ανεβαίνουν σταθερά σε τιμές, σύμφωνα με τους ελέγχους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης. Πριν δεκαπέντε ημέρες το αγγούρι κόστιζε 0,79, ο άνηθος 0,54, τα αχλάδια κρυστάλλια 2,25, τα καρότα 1,07, τα κολοκύθια 2,45, το κουνουπίδι 1,75, τα ξερά κρεμμύδια 0,96, τα χλωρά κρεμμύδια το τεμάχιο 2,90, το λάχανο 0,81, τα λεμόνια 1,61, ο μαϊδανός 0,50 και τα μανταρίνια 2,24, το μαρούλι 1,77, οι μελιτζάνες 2,95, τα μήλα και οι μπανάνες 1,63, το μπρόκολο 2,06, οι πατάτες 0,85, τα πορτοκάλια 0, 98, το σέλινο 2,43 και το σπανάκι 1,68. Όλες οι τιμές αφορούν στον μέσο όρο πώλησης και συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο οι τιμές πήραν την ανηφόρα και διαμορφώνονται ως εξής: Το αγγούρι 0,82 (τεμάχιο), ο άνηθος 0,58, τα αχλάδια κρυστάλλια μειώθηκαν στα 2,16 το κιλό, τα καρότα ανέβηκαν στα 1,25, τα κολοκύθια στα 2,40, το κουνουπίδι παρέμεινε στο 1,75, τα κρεμμύδια ξερά ανέβηκαν στο 1,04, και τα χλωρά στα 2,99, το λάχανο στο 0,85 και τα λεμόνια στα 1,92. Αύξηση πήρε και ο μαϊντανός στο 0,54, τα μανταρίνια στα 2,68, τα μαρούλια στα 1,96, οι μελιτζάνες στα 3,05, τα μήλα 1,66, το μπρόκολο 2,77, οι πατάτες 0,87, οι πιπεριές για γεμιστά 3,45, τα πορτοκάλια 1,21, το σέλινο 2,44, τα σκόρδα 0,51 (κεφάλι), το σπανάκι 1,72.

Σε απόσταση πέντε μέτρων οι πάγκοι στις λαϊκές
Μειωμένη μέχρι και 70% είναι η κίνηση στις λαϊκές αγορές λόγω του κορωνοϊού, καθώς ο κόσμος πραγματοποιεί πολύ περιορισμένες μετακινήσεις, ενώ και οι ηλικιωμένοι διστάζουν να βγουν εκτός σπιτιού. Βέβαια εκτός από την πανδημία που επηρεάζει την κατανάλωση, υπάρχει και το ζήτημα της οικονομικής πίεσης, που αρχίζει να εκδηλώνεται σε αρκετές οικογένειες, οι οποίες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται από τη γενικότερη καθίζηση της οικονομίας. Από την περασμένη Δευτέρα εφαρμόζονται στις λαϊκές αγορές νέα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής του συνωστισμού, όπως είναι η απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων, η παρουσία μόνο του 50% των παραγωγών και μικροπωλητών αλλά και η υποχρέωση τούς να φορούν γάντια. «Όλα αυτά τα μέτρα τα εφαρμόζουν ήδη οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί, για να προφυλάσσουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους καταναλωτές», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Οπωροκηπευτικών Μαγνησίας κ. Παύλος Δεληγιάννης και πρόσθεσε πως «όσο για την παρουσία του 50% των μικροπωλητών και παραγωγών, αυτό ήδη συνέβαινε εδώ και μερικές μέρες, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, που είχαν αποφασίσει να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, για να προφυλάσσονται».

Η «Θ» βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στη λαϊκή αγορά στην περιοχή Χρυσοχοΐδη, όπου οι πάγκοι αφενός βρίσκονταν σε απόσταση πέντε μέτρων, αφετέρου ήταν και πολύ πιο λίγοι σε σχέση με άλλες φορές. Η παρουσία των καταναλωτών ήταν περιορισμένη, εξέλιξη που μάλλον δεν οφειλόταν μόνο στον βροχερό καιρό. Όπως εξήγησε ο κ. Δεληγιάννης, το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του κορωνοϊού, η κίνηση στις λαϊκές αγορές είναι περιορισμένη μέχρι και 70%. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών στη λαϊκή είναι οι ηλικιωμένοι, που αυτή την περίοδο προφυλάσσονται μένοντας σπίτι. Και το μήνυμά μας είναι πως αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε, όλοι μας θα πρέπει να μένουμε σπίτι, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην υγεία μας. Αντιμετωπίζουμε μια λαίλαπα και πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα». Στο θέμα της επάρκειας και των τιμών των προϊόντων ο πρόεδρος των μικροπωλητών οπωροκηπευτικών υπογράμμισε πως «βρίσκονται σε επάρκεια όλα τα είδη οπωροκηπευτικών, ενώ οι τιμές τους παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια. Και αυτό κάνουμε και τώρα, έχοντας τιμές πολύ προσιτές για το καταναλωτικό κοινό. Άλλωστε εμείς γνωρίζουμε τους καταναλωτές με τα μικρά τους ονόματα, είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε και μας ξέρουν χρόνια και έχουμε αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Η λαϊκή αγορά παραμένει ο χώρος που ο κόσμος μπορεί να αγοράσει φθηνά και ποιοτικά είδη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το