Τοπικά

Αυξήσεις έως 40% στις τιμές των ανταλλακτικών ΙΧ λόγω των πρώτων υλών και των «τσουχτερών» μεταφορικών

Αυξήσεις που αγγίζουν το 40% παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των ανταλλακτικών και εξαρτήματα των αυτοκινήτων, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεταφορικού κόστους αυτών από χώρες εκτός αλλά και εντός Ευρώπης. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν αλυσιδωτά τους επαγγελματίες στην εμπορία ανταλλακτικών, τα συνεργεία που τα προμηθεύονται αλλά και τους καταναλωτές.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυξήσεις που φτάνουν το 40%. Οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα αμορτισέρ, στα λάδια αλλά και μικρότερες σε άλλα υλικά δήλωσε και εξήγησε ότι σε πρόσφατη παραγγελία υλικών από την Ιταλία διαπίστωσε αυξήσεις στα αμορτισέρ, 25% στα λάδια, 25% στις τρόμπες νερού, 30% στα φίλτρα» δήλωσε στη «Θ» ο κ. Γιώργος Τόρης που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Τόρη η αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών οφείλεται στην αύξηση των πρώτων υλών και ειδικότερα των μεταφορικών. Επισήμανε οι αυξήσεις αυτές στα ανταλλακτικά θα επηρεάσουν πολλούς, καθώς όλα είναι μια αλυσίδα. «Θα μειωθούν τα κέρδη όλων για να παραμείνουν οι τιμές εκεί που βρίσκονταν και να μην επιβαρυνθεί με όλη την αύξηση ο καταναλωτής» δήλωσε. Ωστόσο, φυσικό είναι ότι μία αύξηση της τάξεως του 40% να μην μπορεί να αφομοιωθεί. «Ένα 5-7% μπορείς να το αφομοιώσεις. Ένα 40% δεν μπορείς» πρόσθεσε και εξήγησε ότι πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα αναγκαστούν να αναβάλουν λόγω χρημάτων την επισκευή στη ζημιά του οχήματός τους, ενώ άλλοι μπορεί να μην το επισκευάσουν καθόλου καθώς θα είναι ασύμφορο για αυτούς. Ιδιοκτήτες θα περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν ειδικά για όσους είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους. Συνήθως πριν τις διακοπές, Ιούλιο και Αύγουστο έκαναν κάποιο σέρβις στο αυτοκίνητό τους, κάτι που φέτος δεν συμβαίνει.

«Ήδη υπάρχει πτώση στη δουλειά και είναι εμφανή τα σημάδια. Το παρατηρούμε από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι. Τώρα με την αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών ο κόσμος δεν θα μπορέσει να επισκευάσει το αυτοκίνητο όπως θα ήθελε» ανέφερε ο κ. Τόρης. Ο κ. Κώστας Χαλύφας, που επίσης δραστηριοποιείται με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξήσεις στα ανταλλακτικά λόγω μεταφορικών, ειδικά όσων έρχονται από την Άνω Ανατολή. «Και εμείς και οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν μία αύξηση που είναι από την εισαγωγική εταιρεία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η αύξηση στις τιμές παρατηρείται ήδη τον τελευταίο μήνα. «Υπάρχουν είδη όπως οι λαμαρίνες από Ταϊβάν ή Ταϊλάνδη, για τα οποία έχουν αυξηθεί πολύ τα μεταφορικά. Αν κάποιος έχει προπληρώσει, δεν μπορεί να παραλάβει το εμπόρευμά του μετά από τρεις μήνες. Έτσι κάποιος είτε πληρώνει τα μεταφορικά για γρήγορη αποστολή με την αύξηση της τιμής, είτε θα περιμένει τα υλικά μετά από τρεις μήνες». Όπως ανέφερε ο κ. Χαλύφας, η αύξηση τιμών παρατηρείται σε όλα τα αναλώσιμα, με εξαίρεση αυτά που έρχονται από την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, «συγκρατεί» ακόμη τις τιμές. Και ο ίδιος επισήμανε ότι οι επαγγελματίες πολλές φορές ελαττώνουν το κέρδος τους, για να εξυπηρετηθεί ο πελάτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το