Τοπικά

Αυξημένη η ζήτηση για τα μήλα Ζαγορίν – Προσπάθειες για κάλυψη των αναγκών στην εγχώρια αγορά

Αυξημένες είναι αυτές την περίοδο οι πωλήσεις των μήλων Ζαγορίν, καθώς οι καταναλωτές τα επιλέγουν εκτός από μια πολύ καλή γευστική επιλογή, και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που τόσο είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η συγκομιδή των μήλων, άλλων φρούτων και ειδών στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου ολοκληρώθηκε και πλέον είναι η ώρα του απολογισμού για τους παραγωγούς που ελπίζουν οι κόποι της προηγούμενης χρονιάς να μην πήγαν χαμένοι.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» επισήμανε πως στα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν και εκδηλώθηκε η μεγάλη χαλαζόπτωση, υπήρχαν φόβοι ότι η ζημιά θα ήταν ολοκληρωτική. Τελικά μετά και τις ενέργειες των παραγωγών στα κτήματά τους, όπως με το αραίωμα και της διαλογής, διασώθηκε ένα μέρος της παραγωγής και οι καλές εμπορεύσιμες ποσότητες μήλων ανέρχονται στα 11.000.000 κιλά. Βέβαια, αν δεν υπήρχε η χαλαζόπτωση, θα είχαμε την υψηλότερη συγκομιδή της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή θα φτάναμε στα 20.000.000 κιλά και πλέον».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «με τα 11.000.000 κιλά σε μήλα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το πελατολόγιο στην εγχώρια αγορά. Πρακτικά φέτος συγκεντρώσαμε τις ίδιες ποσότητες με πέρσι».

Ερωτηθείς, πώς εξελίσσονται οι πωλήσεις σε αυτή τη δεύτερη περίοδο της καραντίνας, απάντησε πως «είναι αυξημένες. Παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση για τα μήλα Ζαγορίν. Φαίνεται πως, όταν ο κόσμος κλείνεται στο σπίτι του, καταναλώνει ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάμε πως το μήλο λειτουργεί και ως σνακ, δηλαδή μπορείς να το γευτείς το απόγευμα, ως κάτι ενδιάμεσο, πριν φας το βράδυ. Παράλληλα πολλοί καταναλωτές το επιλέγουν και για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τέτοια αυξημένη κατανάλωση για τα μήλα την είχαμε παρατηρήσει και στην πρώτη καραντίνα, αλλά τη βλέπουμε και τώρα με τις αυξημένες πωλήσεις».
Η εξαιρετική ποιότητα των ειδών, αλλά και η στρατηγική που ακολουθεί ο Συνεταιρισμός όλα αυτά τα χρόνια, τον έχει καταστήσει πρωταγωνιστή στη διάδοση των πηλιορείτικων μήλων εντός και εκτός Ελλάδας.
Το 95% των εμπορεύσιμων ειδών του Συνεταιρισμού αποτελούν τα μήλα και ένα 5% τα άλλα είδη, όπως τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα κάστανα.

Πλέον οι παραγωγοί στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. «Η δυναμική για αυξημένες παραγωγές λόγω και των αναδιαρθρώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί να υπάρχει. Βέβαια το ύψος των εμπορεύσιμων παραγωγών είναι συνάρτηση των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν κυρίως στη διάρκεια της ανθοφορίας» ανέφερε ο κ. Βαλασσάς και συμπλήρωσε πως «αν δέσουν καλά τα μήλα και δεν έχουμε κάποιο χαλάζι μέχρι τη συγκομιδή, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το