Τοπικά

Αυξημένες οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Στα «ύψη» παραμένουν οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού, ενώ αυξημένες είναι οι τιμές στο μοσχάρι. Από την άλλη μειώσεις καταγράφουν το κοτόπουλο και το χοιρινό τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών νωπών κρεάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, από τα 17 προϊόντα της λίστας, στα 9 καταγράφεται μείωση στη λιανική τιμή και στα 7 αύξηση, ενώ στο μοσχάρι με οστό η τιμή παραμένει σταθερή.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, τη μεγαλύτερη μείωση στη λιανική τιμή καταγράφει το κοτόπουλο (μπούτια) με 6,3%, με τη φετινή μέση τιμή να είναι στα 4,00 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι τον Σεπτέμβριο αυτή ήταν 4,27 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας μείωση 0,27 ευρώ/κιλό.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τα χοιρινά σουβλάκια με 5,4%, με τη λιανική τιμή πέρσι να είναι 7,06 ευρώ το κιλό και την αντίστοιχη φετινή περίοδο 6,68 ευρώ/κιλό, καταγράφοντας μείωση 0,38 ευρώ το κιλό.
Στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρίσκεται το χοιρινό σνίτσελ, με τη μείωση να είναι 5,2% και τη φετινή τιμή στα 6,98 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι τον Σεπτέμβριο η τιμή ήταν 7,36 ευρώ/κιλό, με τη μείωση να είναι 0,38 ευρώ το κιλό.
Τα υπόλοιπα νωπά κρέατα με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι (είδος, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Σεπτέμβριος 2021, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Σεπτέμβριος 2020, μείωση τοις εκατό): Χοιρινό άνευ οστού, 6,32, 6,64, 4,8%. Κοτόπουλο σουβλάκια, 7,72, 8,08, 4,4%. Κοτόπουλο φιλέτο, 7,62, 7,92, 3,8%. Λουκάνικο, 6,90, 7,16, 3,6%. Χοιρινή μπριζόλα, 5,88, 6,06, 3%. Κοτόπουλο ολόκλ. 70%, 3,72, 3,82, 2,6%.

Αυξήσεις στις τιμές
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή σημείωσε το κατσίκι (εγχώριο) με 17,6%, αφού τον Σεπτέμβριο του 2020 η τιμή ήταν 10,03 ευρώ ανά κιλό και τον φετινό Σεπτέμβριο 11,80 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 1,77 €/κιλό.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο αρνί (εγχώριο) με 14,8%, με την περσινή (Σεπτέμβριος 2020) λιανική τιμή να είναι 10,22 ευρώ το κιλό και την αντίστοιχη φετινή περίοδο 11,73 ευρώ/κιλό, δηλαδή αυξήθηκε η τιμή κατά 1,51 €/κιλό.
Τα υπόλοιπα νωπά κρέατα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (είδος, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Σεπτέμβριος 2021, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Σεπτέμβριος 2020, αύξηση τοις εκατό): Μόσχου συκώτι, 7,44, 6,70, 11%. Μοσχαρίσια μπριζόλα, 10,08, 9,48, 6,3%. Μόσχου ελιά άνευ οστού, 9,86, 9,52, 3,6%. Μόσχου μπούτι άνευ οστού, 9,66, 9,32, 3,6%. Μόσχου ποντίκι άνευ οστού, 9,90, 9,56, 3,5%.

Απορρόφηση των αυξήσεων

Ο πρόεδρος Κρεοπωλών Μαγνησίας κ. Αντώνης Κανελλόπουλος σημείωσε πως μέχρι στιγμής τα παραδοσιακά κρεοπωλεία πουλάνε στις τιμές που πουλούσαν και πέρσι. «Υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 10% στην τιμή των κοτόπουλων, την οποία οι περισσότεροι κρεοπώλες την απορρόφησαν» τόνισε.
Ο ίδιος σημείωσε πως κάποιες αυξήσεις ίσως γίνουν στο μέλλον, μιας και θα ανέβει το κόστος λειτουργίας των κρεοπωλείων, αν ισχύσουν όσα ακούγονται με τις αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λπ.
Όσον αφορά για το αρνί και το κατσίκι που οι τιμές τους παραμένουν υψηλές, ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι υπάρχει έλλειψη. «Κάθε καλοκαίρι υπάρχει έλλειψη. Από ό,τι συζητάμε με τους εμπόρους, το πρόβλημα της έλλειψης, δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις όμορες χώρες» επισήμανε, για να προσθέσει πως «η νέα παραγωγή που θα βγει από τα τέλη του μήνα, πιστεύουμε πως να είναι αρκετή, ώστε οι τιμές να πέσουν και στα αμνοερίφια. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις εξαγωγές που θα γίνουν, αλλά και από τη ζήτηση που θα υπάρχει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το