Τοπικά

Αυξημένες οι εισαγωγές Βολιωτών στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λόγω αερορύπανσης

Αυξημένες εισαγωγές μέχρι και οκτώ αναπνευστικών και καρδιολογικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου καταγράφονται σε ημέρες που οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 ξεπερνούν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, κατέγραψε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η μελέτη έγινε από τον καθηγητή και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Κώστα Γουργουλιάνη και τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Μακρή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αφορούσε στον Βόλο για την περίοδο προ κρίσης.
Στις χθεσινές εκδηλώσεις «Ημέρες Πνευμονολογίας 2018» υπήρξε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι συνέπειες στην Υγεία και την
Οικονομία» με συντονιστές τους κ.κ. Κ.Ι. Γουργουλιάνη και τον πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μ. Ζουμπουλάκη.
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής με ειδικότητα στην πνευμονολογία-εντατικολογία κ. Δημήτρης Μακρής παρουσίασε επιδημιολογικά δεδομένα για τη ρύπανση στον Βόλο από μελέτες που έχουν γίνει.

«Έχουν γίνει μελέτες για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων του Βόλου τόσο από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσο και από την Πολυτεχνική σχολή με άλλους φορείς με τα στοιχεία να συγκλίνουν» ανέφερε ο κ. Μακρής και πρόσθεσε πως «αυτό που διαπιστώσαμε στη μελέτη μας με τον κ. Γουργουλιάνη, ήταν πως, σε ημέρες που οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 είναι υψηλότερες των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα που είναι και το όριο το οποίο έχει τεθεί, τότε καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές στο Νοσοκομείο Βόλου. Ειδικότερα είδαμε πως τα περιστατικά είναι κατά οκτώ περισσότερα που αφορούν τόσο τα αναπνευστικά όσο και τα καρδιολογικά. Μάλιστα όσο περισσότερες συνεχείς ημέρες διαρκούν οι υπερβάσεις, ενδεχομένως τόσο πιο πολύ να αυξάνονται και τα περιστατικά, αφού το φαινόμενο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Μάλιστα οι εισαγωγές μπορεί να αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση και υπέρβαση των ρύπων στην Ελλάδα. Τουλάχιστον μέσα από τη μελέτη που κάναμε, αφού είδαμε ότι υπήρξε υπέρβαση στις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 στα 48 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ως μέσος όρος τον χρόνο, όταν ο μέσος όρος είναι στα 40».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης επισήμανε πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας από βιομηχανικές δραστηριότητες, κινήσεις οχημάτων, καύσεις επικίνδυνων αντικειμένων για τη θέρμανση, προκαλούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία με αύξηση των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών περιστατικών, την εκδήλωση περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, γι’ αυτό και οι αρμόδιοι θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα».

Αναφερόμενος στο τριήμερο πνευμονολογικό συνέδριο ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως «η Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει συνεχώς από το 1999 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο το ετήσιο συνέδριό της. Ειδικές συνεδρίες είναι αφιερωμένες στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές προοπτικές νέων πνευμονολόγων. Θα συζητήσουμε τις προσδοκίες των ειδικευομένων για την εκπαίδευσή τους αλλά και το καυτό θέμα της αξιολόγησης των κλινικών. Θα είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακούσουμε την εμπειρία νέων συναδέλφων μας που βρίσκονται σε παράταση, είναι επικουρικοί, ξεκίνησαν να ιδιωτεύουν ή εργάζονται στη φαρμακοβιομηχανία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το