Τοπικά

Αυξημένα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο

 

Δίχτυ προστασίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας δημιουργεί η συνεργασία διάφορων αρμόδιων φορέων, όπως η Εισαγγελία, η Αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Σκοπός είναι η παροχή αρωγής, στέγης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα θύματα της παραπάνω μορφής βίας.
Αυτά μεταξύ άλλων τονίστηκαν σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας.
Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Χριστίνα Φασούλα, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα σχετικά με τις διαδικασίες προανάκρισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής, συζητήθηκαν θέματα της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, των κοινωνικών δομών των Δήμων και της Περιφέρειας και γενικά φορέων που παρέχουν αρωγή, στέγη και ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών δήλωσε πως «ζητούμενο είναι ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών από τις αστυνομικές αρχές να διέπεται τόσο από την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας προς τους καταγγέλλοντες, όσο και από την ορθή, πλήρη και εις βάθος προανακριτική διερεύνηση των καταγγελλομένων». Στην εισήγησή της η κ. Φασούλα εκτίμησε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη θυματοκεντρική προσέγγιση κάθε περίπτωσης και την αξιοποίηση και συνεργασία της Εισαγγελίας με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς.


Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Μαγνησίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Στέφανος Καρκάλης αναφέρθηκε στους απώτερους σκοπούς της ημερίδας που είχαν να κάνουν με την έγκυρη ενημέρωση των αστυνομικών σχετικά με το τόσο ευαίσθητο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο με ολοένα και μεγαλύτερες προεκτάσεις.
Όπως σημείωσε «θέλουμε να βοηθήσουμε στο έργο των αστυνομικών που απασχολούνται καθημερινά με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και να στηρίξουμε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που συστάθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι αυξημένα στον Βόλο, όπως σε όλη την Ελλάδα, και προβληματίζουν και την κοινωνία και εμάς, που είναι στο καθημερινό μας έργο να τα αντιμετωπίζουμε και γι’ αυτό χρειάζεται η γνώση μας να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης».
Κάλεσε δε τα θύματα να μη διστάζουν να απευθύνονται στις αρχές καταγγέλλοντας ανάλογα περιστατικά, καθώς η ενδοοικογενειακή βία, όπως είπε, αποτελεί ένα φαινόμενο που μας πάει πίσω ως κοινωνία και οικογένεια.
«Η εμπειρία δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά μεταφέρονται στο μέλλον, όταν δεν αντιμετωπίζονται, και έχουν χειρότερες προεκτάσεις».
Παράλληλα στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Βλάσης Βαλατσός, υποστράτηγος εν αποστρατεία. Επισήμανε ότι «η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις μέρες μας και οι σχέσεις μας με τις υπηρεσίες και την Εισαγγελία μπορούν να διαμορφώσουν στους συναδέλφους ένα κλίμα συνεργασίας και ενημέρωσης, ώστε όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, να μπορούν να ανταποκρίνονται και να δίνουν σωστές λύσεις» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το