Τοπικά

Αυξημένα χλωριόντα στο νερό σε σημεία δειγματοληψίας τον Δεκέμβριο

Υψηλές συγκεντρώσεις χλωριόντων στο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε τιμές πάνω από το όριο 250mg/l, εντοπίστηκαν σε σημεία δειγματοληψίας της ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Δελτίο Παρακολούθησης Ποιότητας Πόσιμου Νερού, που αφορά στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την περιοχή της Αισωνίας τα σημεία δειγματοληψίας που τα χλωριόντα βρέθηκαν πάνω από τα όρια είναι τα παρακάτω: Περιοχή Δημαρχείο (καφέ αρχή Δημητριάδος) 262 mg/l, ΜΕΤΚΑ (πάρκο κοινόχρηστη βρύση) 269 mg/l, Σαμπάναγα (βενζινάδικο) 264 mg/l, Β’ ΒΙΠΕ Πυροσβεστική 278 mg/l, Άγιος Σπυρίδωνας (έναντι εκκλησίας) 253 mg/l.

Να αναφερθεί ότι τα χλωριούχα (ή χλωριόντα) είναι ευρέως διαδεδομένα στη φύση σαν άλατα νατρίου, καλίου και ασβεστίου. Προέρχονται από τη διάβρωση των βράχων.
Επειδή είναι πολύ ευκίνητα και ευδιάλυτα διεισδύουν στο έδαφος ή μεταφέρονται σε κλειστές δεξαμενές και τους ωκεανούς. Μπορεί όμως να προκύψουν από τη χρήση λιπασμάτων, από λύματα και βιομηχανικά απόβλητα ή διείσδυση θαλασσινού νερού σε παράκτιες περιοχές.
Δεν έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σε υψηλές συγκεντρώσεις δίνουν στο πόσιμο νερό γλυφή γεύση. Η απότομη αύξηση των χλωριόντων στο νερό, αν δεν οφείλεται στην είσοδο θαλασσινού νερού, δείχνει πιθανή ρύπανση από λύματα και απαιτείται άμεση επιτόπια υγειονομική επιθεώρηση.
Η ρύπανση πρέπει να επιβεβαιωθεί και με άλλες μετρήσεις (μικροβιολογικές, αμμωνία, νιτρώδη).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το