Τοπικά

Αυξάνονται τα αγγειακά και τα ανευρύσματα – Συνέδριο στον Βόλο

 

Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ο αγγειακές παθήσεις, όπως τα ανευρύσματα, λόγω του τρόπου ζωής, του καπνίσματος, αλλά και της αύξησης του ηλικιακού ορίου ζωής, όπως τονίστηκε χθες στο πανελλήνιο συνέδριο αγγειοχειρουργικής το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ξενία στον Βόλο.
Περίπου 250 αγγειοχειρουργοί, αγγειολόγοι και άλλοι επιστήμονες του κλάδου δίνουν το παρών στο τριήμερο συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Σάββατο. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής σε συνεργασία με την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία.
Η Αγγειοχειρουργική, που το αντικείμενο της είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με την σταθερή εφαρμογή της κλασσικής χειρουργικής, ακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και ενσωματώνοντάς τες, έχει καταστεί μια από τις γρηγορότερα εξελισσόμενες ιατρικές ειδικότητες, με συνεχή επέκταση του πεδίου δράσης της.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας, κ. Κώστας Χατζηγάκης ανέφερε πως «οι αγγειακές παθήσεις συνολικά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και πρέπει να υπάρχει πολύ καλή πρόληψη, ενώ υπάρχει και η θεραπεία είτε με τα φάρμακα είτε με τη χειρουργική. Βέβαια στις αγγειακές παθήσεις εντάσσονται και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπου σχετίζονται οι καρδιολόγοι. Εμείς ως αγγειοχειρουργοί δραστηριοποιούμαστε στα θέματα των αγγειακών παθήσεων συνολικά εκτός της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μια ακόμη μεγάλη αιτία θανάτου είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο με το οποίο ασχολούμαστε, γιατί ως αιτία του εγκεφαλικού είναι η στένωση της καρωτίδας».

Τα ανευρύσματα
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια άλλη σημαντική κατηγορία των αγγειακών παθήσεων που είναι τα ανευρύσματα λέγοντας πως «αυξάνονται διαρκώς, και δεν το ξέρει ο κόσμος, γιατί δεν δίνουν συμπτώματα. Πρέπει, λοιπόν να τα ανακαλύψουμε πριν δώσουν συμπτώματα. Τα ανευρύσματα εκδηλώνονται από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την υπέρταση, τηn υπερχοληστερολαιμία, ενώ υπάρχει και ο κληρονομικός λόγος. Στην αγγειοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» χειρουργούμε κάθε εβδομάδα τρία με τέσσερα ανευρύσματα. Και, επειδή εφημερεύει το Νοσοκομείο, έχουμε και έκτακτα περιστατικά με ρήξη ανευρύσματος που πρέπει να τα χειρουργήσουμε επειγόντως. Τα ανευρύσματα αυξάνονται, γιατί παρουσιάζονται σε πιο μεγάλες ηλικίες. Από τη στιγμή που το όριο ζωής έχει αυξηθεί, βλέπουμε και περισσότερα τέτοια περιστατικά. Κατά μέσο όρο τα ανευρύσματα εμφανίζονται από τις ηλικίες 60 και 70 ετών. Πάντως από την ηλικία των 50 ετών και άνω καλό είναι όλοι οι άνθρωποι να κάνουν ένα υπερηχογράφημα κοιλίας για να δούμε, αν υπάρχει ανεύρυσμα. Η πρόληψη στην αντιμετώπιση του ανευρύσματος είναι να περιορίσουμε τους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, χοληστερίνη, και παράλληλα να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος που έχει μεγάλη σημασία στη θεραπεία».
Ερωτηθείς για το ποσοστό επιβίωσης των επεμβάσεων σε ανευρύσματα είπε πως «το ποσοστό είναι πολύ καλό σε προγραμματισμένα χειρουργεία ανευρύσματος, ενώ στα έκτακτα περιστατικά με ρήξη ανευρύσματος παίζει ρόλο ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσει ο ασθενής στο Νοσοκομείο».
Αναφερόμενος σε άλλες συχνές αγγειακές παθήσεις, επισήμανε «τη στένωση της καρωτίδας που προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, τις περιφερειακές αγγειοπάθειες που οφείλονται είτε στο κάπνισμα είτε στον σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, μια άλλη κατηγορία είναι η φλεβική ανεπάρκεια που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι τις θρομβώσεις, οπότε γίνεται απειλητική για τη ζωή. Συνολικά, επειδή ο κόσμος ζει περισσότερο, βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά αγγειακών παθήσεων».

Ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η αγγειοχειρουργική είναι μία από τις ειδικότητες, όπου η τεχνολογία, παίζει σπουδαίο ρόλο έχοντας μεταμορφωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Έτσι έχουμε και τις ανοικτές μεγάλες επεμβάσεις, αλλά και τα χειρουργεία που γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, όχι μόνο στις φλέβες, αλλά και στις αρτηρίες και τα ανευρύσματα’.
Στο ερώτημα, αν υπάρχουν αρκετοί αγγειοχειρουργοί στα νοσοκομεία απάντησε πως «η αγγειοχειρουργική χρειάζεται να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες στα νοσοκομεία, επομένως δεν είναι εύκολο να υπάρχει αγγειοχειρουργός σε ένα μικρό μέρος. Πάντως στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές οργανωμένες μονάδες αγγειοχειρουργικής. Γενικά την αγγειοχειρουργική την επιλέγουν αρκετοί γιατροί, γιατί είναι εξελίξιμη και έχει ενδιαφέρον λόγω και της τεχνολογικής υποστήριξης».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στη Γερμανία μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων

  Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων επισκέφθηκαν το Immauel- Kant Gymnasium που βρίσκεται…

14 Ιουνίου 2024

Δύσκολη η παραμονή του Σιέλη – θέλει να αποχωρήσει από τον Βόλο

Τέλη Ιουνίου αναμένεται στην πόλη μας ο νέος προπονητής του Βόλου, Χοακίν Τόρες, ο οποίος…

14 Ιουνίου 2024

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η απολογία του δολοφόνου της 11χρονης

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πρόκειται να απολογηθεί σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής…

14 Ιουνίου 2024

Νέα μετάλλια για Αλεξανδρή και Καράγγελου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης στο Βελιγράδι

Νέα μεγάλη επιτυχία για την Βολιώτισσα αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Βασιλική Αλεξανδρή, που αγωνίζεται με…

14 Ιουνίου 2024

Βαγγ. Χατζηκυριάκος κατά Δημοτικής Αρχής:Αιχμές για παράταση 26 συμβάσεων στον Δήμο Αλμυρού

  Ανακοίνωση με αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική…

14 Ιουνίου 2024

Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στον περιφερειακό στα Μελισσάτικα – photos

Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων, σημειώθηκε σήμερα το πρωι στον περιφερειακό στον κόμβο Μελισσατίκων. Στο τροχαίο…

14 Ιουνίου 2024