Τοπικά

Αυξάνονται συνεχώς οι πάσχοντες από το Αλτσχάιμερ – Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στον Βόλο

Στους 200.000 πανελλαδικά ανέρχονται οι πάσχοντες από άνοια και Αλτσχάιμερ και οι οποίοι αυξάνονται κάθε χρόνο, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των ηλικιωμένων. Στη Μαγνησία οι πάσχοντες αγγίζουν τους 1.700, ενώ εκτιμάται ότι είναι αρκετά περισσότεροι.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Αλτσχάιμερ παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου και διοργανώθηκε από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με την αντιδημαρχία κοινωνικών θεμάτων Δήμου Βόλου.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα αναπτύχθηκαν τα ζητήματα της πρόληψης, των συμπτωμάτων και της αντιμετώπισης μιας νόσου που είναι χαρακτηριστική της Τρίτης Ηλικίας και η οποία αποφέρει σημαντική οικονομική και συναισθηματική επιβάρυνση.

Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου κ. Μαγδαληνή Σουσουρή ανέφερε πως «στα επίσημα στα αρχεία της Μονάδας έχουν καταγραφεί 620 περιστατικά. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τεστ μνήμης σε 700 περιστατικά και φάνηκε ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ τρέχουν και τα προγράμματα των ομάδων πρόληψης, όπου συνέχεια γίνονται καταγραφές περιστατικών. Οπότε μπορούμε να μιλάμε συνολικά για 1.700 άτομα στη Μαγνησία που πάσχουν από τη νόσο. Αλλά υπάρχουν και άλλα περιστατικά που βρίσκονται στα σπίτια τους, άλλα περιστατικά που δεν έχει δοθεί επίσημα η διάγνωση, καθώς και άλλα που νοσηλεύονται σε νευρολογικές ή παθολογικές κλινικές στην πόλη μας».

Η ίδια ανέφερε πως «υπάρχουν περιστατικά σε νέες ηλικίες που οφείλονται στα στρεσογόνα γεγονότα αλλά και άλλα συμβάντα, αφού η νόσος είναι πολυπαραγοντική».
Το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν «γνωρίζω, φροντίζω και υποστηρίζω».
Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν η πρόεδρος ης Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια νευρολόγος ψυχίατρος κ. Παρασκευή Σακκά, η νευροψυχολόγος της Μονάδας Αλτσχάιμερ κ. Ελένη Μαργιώτη και η ψυχολόγος της Μονάδας του Βόλου κ. Καλλιόπη Φραγκογιάννη.
Η κ. Σακκά επισήμανε πως υπάρχουν 200.000 άνθρωποι με άνοια στην Ελλάδα που πλήττει το 6% των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Το 99% των ανθρώπων με άνοια είναι άνω των 65 ετών και είναι σχεδόν αποκλειστικά νόσος της Τρίτης Ηλικίας. Και η νόσος πολλαπλασιάζεται, γιατί αυξάνονται οι ηλικιωμένοι. Επίσης το οικονομικό κόστος των οικογενειών είναι μεγάλο. Το θετικό είναι πως πανελλαδικά αυξάνονται οι δομές για την υποστήριξη των πασχόντων».

Αναφορικά με την πρόληψη για τη νόσο αλτσχάιμερ είπε πως απαιτείται η άσκηση του μυαλού και του σώματος, η καλή διατροφή, ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων, η καλή ψυχολογία, η κοινωνικότητα και η αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.
Η κ. Μαργιώτη επισήμανε πως «η διαχείριση της άνοιας είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα και όσοι φροντίζουν άτομα που έχουν κάποιο ανοιακό σύνδρομο, θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση και καθοδήγηση στη διαχείριση όλου αυτού του φορτίου. Γι’ αυτό και θα πρέπει να απευθύνονται στις εταιρείες αλτσχάιμερ που έχουν επαγγελματίες υγείας και μπορούν να παρέχουν συμβουλές. Επίσης τόνισε πως στόχος της παγκόσμιας κοινότητας είναι οι άνθρωποι με άνοια να μπορούν να παραμένουν λειτουργικοί και ενσωματωμένοι στην κοινωνία που ζουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το