Κόσμος

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία- Δίχως τέλος οι τραυματίες

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που έπληξε στις τέσσερις τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ).
Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο κυρίως και στα Τίρανα.
Σε ό,τι αφορά συμπατριώτες μας ομογενείς, οι ελληνικές Αρχές εμφανίζονται καθυσηχαστικές. «Έχουμε επικοινωνήσει με Έλληνες του Δυρραχίου και με τις τοπικές αρχές. Μέχρι στιγμής μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν θύματα ελληνικής καταγωγής, ούτε και σοβαρές ζημιές σε ελληνικές περιουσίες» δήλωσε στο ethnos.gr η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

Κυρ. Μητσοτάκης στην ΕΜΑΚ: «Είμαστε υπερήφανοι που συνδράμουμε τη γειτονική χώρα»
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στον κ. Ράμα πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον χθεσινοβραδινό σεισμό. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία πρόκειται να συνδράμουν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

 

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.
Εξάλλου, στα Τίρανα θα μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.
«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα» σημειώνει ο κ. Δένδιας.
Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια»

 

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».
Στην Αλβανία θα μεταβεί το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρα» τονίζει ο έμπειρος επιστήμονας.

Πρόεδρος Αλβανίας: «Η χώρα επλήγη από πρωτόγνωρο σεισμό»
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

«Είναι σημαντικό», τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες.
Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».

«Ο σεισμός δεν σταματούσε» δηλώνει κάτοικος των Τιράνων
«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…). Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός».
Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μιας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.
Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια.
«Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Σείονται τα Βαλκάνια: Σεισμός 5,2R «χτύπησε» τη Βοσνία μετά την Αλβανία
Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τη νότια Βοσνία, λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο χτύπημα του Εγκέλαδου στην κοντινή Αλβανία.
Το γερμανικό ερευνητικό κέντρο γεωσυνεπιστημών GFZ, το οποίο παρακολουθεί την παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα, δήλωσε ότι ο ρηχός σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ έγινε στις 10:40 νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Σαράγεβο.

Ο σεισμολόγος Branko Dragicevic στη Σερβία δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ο σεισμός που έγινε νωρίς την Τρίτη έγινε αισθητός από περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στο Μαυροβούνιο, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Στην Κροατία, οι σεισμολόγοι λένε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός κυρίως κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής θάλασσας και ξύπνησε τους κατοίκους πολλών περιοχών. Δεν έχουν αναφερθεί ζημίες. Μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου εξέφρασαν συλλυπητήρια και προσέφεραν βοήθεια στην Αλβανία.
Ο σεισμολόγος του Μαυροβουνίου Jadranka Mihaljevic χαρακτήρισε τον σεισμό έναν από τους ισχυρότερους που έχει καταγραφεί από τότε που η Αλβανία επλήγη από καταστροφικό σεισμό το 1979.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το