Τοπικά

Αυξάνεται η ορνιθοπανίδα στην Κάρλα

Αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας στην Κάρλα, ενώ παράλληλα παρατηρείται άνοδος του ιχθυαποθέματος και των ερωδιών, με τον Φορέα Διαχείριση Κάρλας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τα είδη που εμφανίζονται και αυξάνονται στον ταμιευτήρα της λίμνης και γύρω από αυτόν.

Δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε την ολοένα και αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Κάρλα. Η κάμψη σχετίζεται με τα μέτρα περιορισμού του Covid-19 και των μετακινήσεων μεταξύ νομών και της μείωσης έλευσης ξένων τουριστών. «Όποτε επιτρεπόταν στην περίοδο της πανδημίας, υπήρχε επισκεψιμότητα μεμονωμένων ατόμων για birdwatching ή για φωτογράφιση της άγριας ζωής» δήλωσε στη «Θ» βιολόγος-συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Γιάννης Βέργος.
Άνθρωποι από τον Βόλο και τη Λάρισα είναι οι κύριοι επισκέπτες της Κάρλας για την παρατήρηση των ειδών που ζουν εκεί, ενώ πριν την πανδημία οργανωμένοι σύλλογοι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη έρχονταν σε επαφή με τον Φορέα Διαχείρισης, που μία από τις δραστηριότητες, για την οποία είναι υπεύθυνος, είναι και η ξενάγηση στην περιοχή. «Σημαντικό εργαλείο στην αύξηση της επισκεψιμότητας αποτελεί ο εκθεσιακός χώρος στα Κανάλια για τη λίμνη Κάρλα και το Μαυροβούνι, αλλά και το κέντρο πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη της περιοχής αφενός και αφετέρου να υποστηρίξουν κάθε είδους δράσεις εξωστρέφειας και πληροφόρησης των επισκεπτών» σημείωσε ο κ. Βέργος.

Ο κ. Γιάννης Βέργος

Σημαντικοί επισκέπτες της Κάρλας είναι και τα πανεπιστήμια, όπως το ΑΠΘ, ενώ συνεχείς ήταν οι επισκέψεις τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο εργαστηρίων, όπως της Κτηνιατρικής Σχολής του Π.Θ. Οι έρευνες σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι διαρκείς στην προστατευμένη περιοχή της Κάρλας και αφορούν τόσο είδη πανίδας και χλωρίδας, όσο και γενικά το λιμναίο οικοσύστημα και τις σχέσεις του με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι έκδηλη η αύξηση του ιχθυαποθέματος στην Κάρλα. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται 14 είδη ψαριών. Αύξηση σε αριθμούς παρουσιάζουν και σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας. «Κάποια από αυτά τα είδη, που έχουν παρατηρηθεί γύρω από τον ταμιευτήρα της Κάρλας, σε απόλυτο αριθμό, ξεπερνούν τα 190. Τους τελευταίους μήνες μάς τραβά την προσοχή και η κατηγορία των αρπακτικών. Εκτός από τα είδη, όπως το κιρκινέζι, η γερακίνα και ο καλαμόκιρκος, αλλά και ο φιδαετός, που ήταν επιβεβαιωμένη η παρουσία τους εδώ και χρόνια, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί είδη αετών όπως ο κραυγαετός και ο γερακαετός. Αυτά τα είδη προτιμούν ημιορεινές και ορεινές περιοχές για να φωλιάσουν και κατεβαίνουν λίγο πιο πεδινά για να κυνηγήσουν» εξήγησε ο κ. Βέργος.
Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν φέτος και τα διάφορα είδη ερωδιών στην περιοχή. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εντοπίσει μία σημαντική αναπαραγωγική αποικία στην ανατολική ακτή του ταμιευτήρα. Εκεί έχουν εντοπιστεί λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, λαγκόνες και κορμοράνοι να αναπαράγονται. Είναι είδη που αναπαράγονται σε παρυδάτια δάση ή σε δέντρα που βρίσκονται πλησίον κάποιων υδροτόπων. Παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια οι τεχνητές νησίδες που έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του έργου, έχουν αναπαραγωγικές αποικίες κυρίως αργυροπελεκάνων» πρόσθεσε.

Η Πράξη στην οποία έχει ενταχθεί το Τεχνικό Δελτίο Δράσεων Παρακολούθησης και Διαχείρισης Ειδών και Οικοτόπων που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, έχει τίτλο «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού, έχει προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ για τα έτη 2020 – 2023. Ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί έτσι προγράμματα που αφορούν υπηρεσίες και προμήθειες. Οι προμήθειες αφορούν κυρίως εξοπλισμό και πλωτά μέσα, ενώ οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως στην παρακολούθηση ειδών, στην οποία εντάσσεται και η δακτυλίωση. «Είναι έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί, όπως η δακτυλιώση άγριας ορνιθοπανίδας και η παρακολούθηση της βύδρας. Είναι ένα υδρόβιο σαρκοφάγο θηλαστικό που η παρουσία του στους υδροβιότοπους δείχνει ουσιαστικά την «υγεία» του οικοσυστήματος. Εμείς έχουμε εντοπίσει τη βύδρα κυρίως από νεκρά άτομα περιμετρικά του ταμιευτήρα» επισήμανε. Μία ακόμη σύμβαση αφορά στην παρακολούθηση και προστασία ειδών άγριας ορχιδέας, καθώς στο Β. Πήλιο και στο Μαυροβούνι υπάρχουν πάνω από 40 είδη άγριας ορχιδέας.

Αναφερόμενος στην ιχθυοπανίδα, ο κ. Βέργος υπογράμμισε ότι ο Φορέας Διαχείρισης λαμβάνει τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας για άσκηση της αλιείας σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η αλιεία στον ταμιευτήρα της Κάρλας απαγορεύεται και μία ακόμη δράση που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑ, είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας σε επιλεγμένες θέσεις, με έλεγχο και με άδειες που θα εκδοθούν. Πρόκειται για ερασιτεχνική αλιεία από τις όχθες του ταμιευτήρα. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα γίνει και μία διεξοδική έρευνα του ιχθυαποθέματος τόσο από άποψη ειδών, όσο και από ποσοτική άποψη.

Τέλος εξήγησε ότι η φωτογράφιση της άγριας ζωής δεν είναι το ίδιο με τη φωτογράφιση ενός τοπίου και πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. «Χαιρόμαστε που η άγρια πανίδα είναι πόλος έλξης ντόπιων και μη φωτογράφων. Όμως ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική περίοδο, θα πρέπει η όχληση των πουλιών να είναι η μικρότερη δυνατή. Πολλές φορές η έλλειψη ισχυρών φακών αναγκάζει πολλούς ερασιτέχνες φωτογράφους να πλησιάζουν τα είδη ορνιθοπανίδας σε πολύ κοντινή απόσταση. Καλό είναι στην περίοδο αυτή, άνοιξη μέχρι και μέσα Ιουλίου, να περιορίζουμε την προσέγγιση των ειδών αυτών. Μπορεί να περνάμε δίπλα από μία φωλιά και δίπλα μας να είναι ένα πουλί που προσπαθεί να μας τραβήξει την προσοχή για να φύγουμε από εκεί» δήλωσε. Μιλώντας για τη χρήση των εναέριων μέσων για φωτογραφίες (drones), τόνισε ότι πολλές φορές το πάθος για μία καλή φωτογραφία, οδηγεί τους χειριστές τους να πλησιάσουν αρκετά τα πουλιά σε σημείο να τα ενοχλήσουν την ώρα που διατρέφονται. Τέλος, για τη φωτογράφιση των νεοσσών, ανέφερε ότι καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς η προσέγγιση της φωλιάς τους μπορεί να τους αναγκάσει να πέσουν από αυτή. «Για την επισκεψιμότητα, την προσέγγιση και τη συμπεριφορά στην προστατευόμενη περιοχή της Κάρλας, στο ΥΜΕΠΕΡΑ θα εκπονηθεί ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει οδηγίες και κανόνες των επισκεπτών» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το