Τοπικά

Αυξάνεται η εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο – Περισσότερα αιτήματα γονέων στο ΚΕΘΕΑ λόγω καραντίνας

Αύξηση αιτημάτων από γονείς που ανησυχούν για την εξάρτηση των παιδιών τους από το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταγράφεται στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου.
Και είναι ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν λόγω της συνεχιζόμενης καραντίνας, καθώς έρευνες των επιστημόνων του ΚΕΘΕΑ στον γενικό πληθυσμό έδειξαν μεταξύ άλλων μεγάλη αύξηση των αντικαταθλιπτικών χαπιών.
Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και έρευνας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου κ. Ξανοφών Σελπεσάκης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε πως «αυτό που παρατηρήσαμε στην πανδημία, είναι πως υπάρχουν περισσότερα αιτήματα από γονείς για επικίνδυνη εξάρτηση των παιδιών τους από το διαδίκτυο.

Καθημερινά, λοιπόν, έχουμε αναφορές γονέων που μας καταθέτουν τον προβληματισμό τους. Και είτε πρόκειται για συμπεριφορά εξάρτησης από το ίντερνετ είτε για μια συμπεριφορά που ανησύχησε τους γονείς οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια και συμβουλές. Σε αυτό μπορεί να επέδρασε και ο εγκλεισμός στο σπίτι. Άλλωστε για τους εφήβους, η παρέα τους αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό που μπορεί να έχουν στη ζωή. Από τη στιγμή μάλιστα που ο έφηβος αποκόπτεται από την παρέα, υπάρχει κίνδυνος να πέσει η αυτοπεποίθησή του, να βαλτώσει σε διάφορα πράγματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν σαφή όρια για την εξάρτηση ενός εφήβου από το διαδίκτυο και γι’ αυτό περισσότερο κοιτούμε και τις παρεμφερείς συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν έχει παρατήσει άλλες βασικές λειτουργίες, αν τρέφεται πολύ άσχημα, αν δεν κινείται καθόλου ή ζαλίζεται, είναι κάποια στοιχεία που μελετάμε. Βέβαια υπάρχουν πολλές φορές που καθησυχάζουμε τους γονείς ότι τα παιδιά τους δεν έχουν απορυθμιστεί. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις εθισμού στο διαδίκτυο τόσο από εφήβους όσο και άνω των 18 ετών που μάλιστα αυτοί έρχονται μόνοι τους στο ΚΕΘΕΑ για να βοηθηθούν.

Επίσης σημαντικό είναι να δούμε, τι κάνει ο έφηβος με το διαδίκτυο. Αν δηλαδή παίζει στο ίντερνετ 18 ώρες, τότε υπάρχει θέμα, αλλά, αν για πολλές ώρες είναι στο διαδίκτυο και παρακολουθεί μαθήματα, βλέπει κάποια βίντεο, επικοινωνεί με φίλους, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Επίσης υπάρχει και ο διαδικτυακός τζόγος που είναι πολύ ανεπτυγμένος.

Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία έρευνας που προχώρησαν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ πανελλαδικά στον πληθυσμό και έδειξε επίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα για την επίδραση της πανδημίας.
Ειδικότερα ο κ. Σελπεσάκης ανέφερε πως «ειδικά στην πρώτη φάση της καραντίνας, υπήρξε μεγάλη αύξηση στα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και αντιψυχωτικά χάπια, στον ηλεκτρονικό τζόγο, αλλά και στη χρήση κοκαΐνης και αμφεταμίνης. Αντίστοιχη κατάσταση είχαμε και στην Ευρώπη. Έρευνα στη Γαλλία έδειξε πως εμφανίστηκαν ξανά εθισμοί, όπως στο αλκοόλ και το κάπνισμα».

Ο κ. Σελπεσάκης αναφέρθηκε και στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ εν μέσω πανδημίας που ουσιαστικά δεν σταμάτησαν καθόλου, αφού εντάχθηκε και το ψηφιακό μέσο.
«Παρά την πανδημία η δουλειά από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ Πιλότος συνεχίστηκε. Βέβαια απαιτούσε περισσότερο κόπο για να στηθεί. Οποιαδήποτε συνάντηση γινόταν είτε διά ζώσης με τη συμμετοχή πολύ μικρού αριθμού ατόμων είτε μέσω διαδικτύου. Μάλιστα οι ψηφιακές συναντήσεις συνεχίζονται και τώρα».

Λόγω της κατάστασης δεν μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία, αλλά και οι δράσεις στην κοινότητα. Και πρέπει να σημειώσουμε πως οι συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στα σχολεία, όπως γινόταν μέχρι και πριν την πανδημία, φέρνουν και τα περιστατικά.
Σημειώνεται πως το 2020 μέσα από τις δράσεις πρόληψης βοηθήθηκαν κοντά στα 1.800 άτομα, όπως εκπαιδευτικοί, οικογένειες και άλλοι.

Το 2020 η κλινική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου βοήθησε μέσα από υπηρεσίες, όπως του συμβουλευτικού κέντρου, της έγκαιρης παρέμβασης, της μονάδας θεραπείας, 426 εφήβους και νέους που αντιμετώπιζαν διάφορα θέματα εξαρτήσεων, όπως από ουσίες, κάπνισμα, αλκοόλ, εθισμό στο διαδίκτυο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το