Τοπικά

Αυτοσχέδιες μάσκες με σπιτικά υλικά… Οδηγίες μέσω Youtube αναζητούν οι Βολιώτες 

H έλλειψη χειρουργικών μασκών φαίνεται πως αύξησε την εφευρετικότητα των πολιτών που αναζητούν εναγωνίως τρόπο να προφυλαχτούν από τον κορωνοϊό. Οι ελλείψεις σε μάσκες είναι μεγάλες στις περισσότερες χώρες του κόσμου και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τις προμηθευτούν μέσω διαδικτύου. Οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί και υπάρχουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, καθώς πωλούνται ακόμα και σε τετραπλάσια τιμή από ότι πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Νοσοκομείο Shenzhen δημιούργησαν βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο πως μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες μάσκες στο σπίτι με απλά υλικά. Οι μάσκες μπορούν να κατασκευαστούν με χαρτί κουζίνας, λάστιχα ή ακόμα και με ένα κομμάτι πλαστικό προσαρμοσμένο σε γυαλιά ηλίου ή μυωπίας. Μάλιστα αρκετοί είναι οι Βολιώτες που έχουν καταφύγει σε αυτή τη μέθοδο, μη μπορώντας να προμηθευτούν από αλλού κανονικές μάσκες. Το Υoutube και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «κατακλειστεί» τις τελευταίες ημέρες από δεκάδες βίντεο με τρόπους κατασκευής αυτοσχέδιας μάσκας. Oι οδηγίες κατασκευής στα βίντεο αναφέρουν ότι η κατασκευή της αυτοσχέδιας μάσκας γίνεται με διπλωμένο χαρτί κουζίνας, στο οποίο πρέπει να ανοιχτούν τέσσερις τρύπες σε κάθε πλευρά. Από εκεί περνιούνται τα λάστιχα, τα οποία θα στερεώσουν τη μάσκα στα αυτιά.

Σχολιάζοντας την ανησυχία των πολιτών για την έλλειψη μασκών ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» που προβάλλεται από την e-thessalia.gr, υπογράμμισε ότι η οδηγία δεν είναι να φοράμε μάσκα για να προφυλαχτούμε. «Η οδηγία λέει να φοράει μάσκα αυτός που είναι άρρωστος και κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο. Η γενική χρήση της μάσκας από τον καθένα δεν συνιστάται», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τις αυτοσχέδιες μάσκες στις οποίες καταφεύγει μερίδα του κόσμου, ο καθηγητής απάντησε ότι το απλό χαρτί προφυλάσσει πολύ λιγότερο. «Επίσης μία μάσκα του εμπορίου θα πρέπει να αλλάζεται συχνά. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον γενικό πληθυσμό που δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι οι πολίτες που πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας είναι: Υποχρεωτικά όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος. Επίσης μάσκες πρέπει να φορούν υποχρεωτικά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να φορούν μάσκα οι υγιείς πολίτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το