Τοπικά

Αυτόφωρη διαδικασία για βασανισμό ζώου – Σύμφωνα με εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Με έγγραφό του προς την Αστυνομική Διεύθυνση και τα Αστυνομικά Τμήματα της Μαγνησίας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου αναφέρεται στην εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων.

Στην εγκύκλιο, η οποία φέρει την υπογραφή της αντεισαγγελέως Αρείου Πάγου, κυρίας Όλγας Σμυρλή, περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες προς τους εισαγγελείς ανά τη χώρα για τη διαχείριση περιστατικών βίας κατά των ζώων. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειές τους και την προσοχή τους, για τη διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, καταγγελίες κ.λπ., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν στην μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης τη συνδρομή σας. Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ. 417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός. Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου. Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α\ β’ και γ’ και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο Ναύπλιο καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Στεφανοβικείου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου Στεφανοβικείου στο…

13 Μαρτίου 2024

Σάρωσε τον Ηρακλή Κοζάνης με 71-31 ο Ολυμπιακός

Χάρμα ιδέσθαι ήταν η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού στο εντός έδρας παιχνίδι με τον…

13 Μαρτίου 2024

ΠΑΕ Βόλος: Θα προσφύγουμε στο CAS

Η ΠΑΕ Βόλος με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS)…

13 Μαρτίου 2024

Βόλος:Κυκλοφορούσε με 62 ναρκωτικά χάπια

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στο Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων…

13 Μαρτίου 2024

Βόλος: Είχε καταδικαστεί για κλοπή και συνελήφθη

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, μία 42χρονη γυναίκα,…

13 Μαρτίου 2024

Αφιερωμένη στη Μαγνησία η 20η αγωνιστική της Α1 ΕΣΚΑΘ

Αφιερωμένη στη Μαγνησία ήταν η 20η αγωνιστική της Α1 ΕΣΚΑΘ, αφού οι τέσσερις στις πέντε…

13 Μαρτίου 2024